Βασιλόπιτα με κρόκο Κοζάνης & γλυκό κρασί

Ζουμερό κοτόπουλο με κυδώνια, πατάτες, κάστανα και δαμάσκηνα
28 Δεκεμβρίου, 2018
Detox ρόφημα με κακάο & κανέλα
2 Ιανουαρίου, 2019

Χρόνος Εκτέλεσης

25′

Χρόνος Αναμονής

50′

Μερίδες

12

Βαθμός Δυσκολίας

2

Ίσως η πιο νόστιμη βασιλόπιτα που έχω δοκιμάσει και φτιάξει ποτέ. Είναι μία συνταγή της Αλεξίας Αλεξιάδου. Μου την είχε πρωτοδείξει η κολλητή μου και κουμπάρα μου Στελίνα σε ένα από τα περιοδικά της γλυκιάς Αλεξίας. Από τότε έγινε η αγαπημένη μου με διαφορά! Και επειδή δεν υπάρχει πουθενά στο internet η συγκεκριμένη συνταγή σκέφτηκα να την μοιραστώ μαζί σας και να της την αφιερώσω 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Βουτυρώνουμε καλά μια στρογγυλή φόρμα με διάμετρο 24 εκ. Στρώνουμε τον πάτο της με αντικολλητικό χαρτί
  • Χτυπάμε τα κροκάδια με τη μισή ζάχαρη ώσπου να ασπρίσουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρασί, και το σαφράν και χτυπάμε 1′ να ενωθούν το μείγμα των υγρών
  • Χτυπάμε χωριστά τα ασπάδια με το κρεμόριο ή το χυμό και την υπόλοιπη ζάχαρη σε μαρέγκα απαλή. Την ανακατεύουμε απαλά στο μείγμα των κρόκων προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει και αδειάζουμε το μείγμα μέσα στη φόρμα
  • Ψήνουμε στους 180ºC, 20′. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 150°C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 25΄-30′. Βυθίζουμε στο κέντρο μια οδοντογύφίδα και αν μας βγει στεγνή είναι έτοιμη η βασιλόπιτα
  • Βγάζουμε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο, την αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και την αφήνουμε να κρυώσει. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε

**Εγώ τις περισσότερες φορές όταν δεν είμαι σίγουρη αν θα τα καταφέρω στο αναποδογύρισμα την αφήνω ακριβώς όπως είναι και απλά την διακοσμώ. Το ίδιο νίστιμη και φανταστική

Συστατικά

Υλικά

  • 5 αυγά χωρισμένα
  • 1 1/2 κούπας ζάχαρη
  • 2/3 κούπας ελαιόλαδο
  • 2/3 κούπας γλυκό λευκό κρασί
  • 0,25γρ. κρόκο Κοζάνης διαλυμένο σε 1 κουταλιά ζεστό ναρό
  • 2 κούπες αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 βανίλια
  • 1/4 κουταλάκι κρεμόριο ή 2 σταγόνες χυμό λεμονιού
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *