Τραγανή τυρόπιτα

Ριζότο ντομάτας και βασιλικού
Ιούνιος 9, 2018
Σαλάτα με κινόα τρίχρωμη
Ιούνιος 13, 2018

Χρόνος Εκτέλεσης

20′

Χρόνος Αναμονής

60′

Μερίδες

15

Βαθμός Δυσκολίας

1

Εάν κάτι ξέρω να κάνω καλά είναι πίτες. Και πάνω κάτω σε όλες ακολουθώ την ίδια πεπατημένη (συνταγή που πετυχαίνει δεν αλλάζει). Η συγκεκριμένη τυρόπιτα γίνεται με τυρί κρέμα και παραμένει απόλυτα τραγανή και ας είναι παγωμένη. Δηλαδή να σου δώσω να καταλάβεις και από το ψυγείο να την βγάλεις το φύλλο της θα «σπάει» στο στόμα σου. Ακολούθα πιστά τις οδηγίες μου και δες όλα τα μαγικά τρικς που κάνω για την τέλεια τραγανή τυρόπιτα.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα

Για τη γέμιση

  • Σε ένα μεγάλο μπόλ θρυμματίζουμε με τα χέρια μας την φέτα σε πολύ μικρά κομμάτια. Ρίχνουμε όλα τα άλλα υλικά, λίγο ελαιόλαδο και με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε πολύ έως ότου γίνουν μια απαλή κρέμα
  • Θα το δείτε στο μάτι αλλά και στη γεύση αν χρειάζεται περισσότερη υγρασία η κρέμα σας, οπότε προσθέστε γιαούρτι ή μαγιονέζα ανάλογα με τα γούστα σας.
  • Τρίβουμε μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Συναρμολόγηση

  • Ανοίγουμε τα φύλλα μας σε καθαρό πάγκο
  • Παίρνουμε ένα ταψί πλάκα (εγώ χρησιμοποιώ το μεγάλο του φούρνου μου) και το λαδώνουμε καλά με ένα πινέλο
  • Παίρνουμε με τα χέρια μας το πρώτο φύλλο, το σουρώνουμε λίγο στις παλάμες μας και το τοποθετούμε στο ταψί από άκρη σε άκρη όπως πέσει.
  • ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πατάμε ποτέ το φύλλο στο κέντρο του ταψιού. Θέλουμε να δημιουργείτε αέρας ενδιάμεσα. Και στο λάδωμα μετά που θα βάλουμε το επόμενο φύλλο το πινέλο δεν θα ακουμπήσει το φύλλο μας .Ραντίζουμε στον αέρα και μόλις πέσει το επόμενο φύλλο πάλι δεν το πατάμε. Όπως κάτσει. (Μόνο τις άκρες ακουμπάμε με το πινέλο για να λαδώσουν καλά)
  • Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία του λαδώματος με τα επόμενα 4 φύλλα. Θέλουμε στο σύνολο 5 φύλλα κρούστας στη βάση της πίτας
  • Αφου γίνει αυτή η διαδιακασία, βάζουμε τη γέμιση μας απαλά πάνω στην πίτα ομοιόμορφα και με απαλές κινήσεις την στρώνουμε. Και πάλι δεν θέλουμε πολύ πίεση για να μην κολλήσουν τα φύλλα μεταξύ τους και χάσουν τον αέρα που τους δώσαμε πριν.
  • Ραντίζουμε την γέμιση με πολύ λίγο λαδάκι και συνεχίζουμε με τα επόμενα φύλλα ακριβώς με την ίδια διαδικασία με πριν. (Εγώ κλείνω την πίτα με 4 φύλλα αλλά μπορείτε να βάλετε και 5)
  • Κλείνουμε καλά τις άκρες. Αν μας περισσεύει φύλλο απ’έξω είτε το κόβουμε αν είναι πολύ ή το γυρνάμε προς τα μέσα.
  • Κόβουμε με προσοχή την πίτα μας σε τετράγωνα κομμάτια, ραντίζουμε και το πανω φύλλο με πολύ λίγο ελαιόλαδο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 60′

Tips

Λαδώνουμε καλά τις άκρες της πίτας μας με το πινέλο για να μην μείνουν άψητες.

 

Συστατικά

Υλικά

  • 1 πακέτο χοντρό φύλλο κρούστας
  • 400γρ. φέτα
  • 4 κ.σ. γιαούρτι
  • 3 κ.σ. μαγιονέζα light
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ελαιόλαδω (όσο πάρει)
  • μία χούφτα τριμμένο κίτρινο τυρί (προαιρετικά)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *