Σπιτική Μαρμελάδα Φράουλα

Τραγανό Ινδονησιακό κοτόπουλο
Μάιος 13, 2019
Πατάτες γιαχνί
Μάιος 18, 2019

Είναι αλήθεια μία υπέροχη και εύκολη διαδικασία να φτιάχνεις τη δική σου μαρμελάδα. Μοσχομυρίζει το σπίτι σου, τα παιδάκια τρελλαίνονται για αυτές τις γεύσεις, είναι τρομερά πιο υγιεινές από του εμπορίου και αν τις βάλεις και σε όμορφα βαζάκια και τα στολίσεις, είναι ένα υπέροχο δώρο για τους αγαπημένους σου φίλους και την οικογένειά σου!

Πριν όμως συνεχίσουμε με την συνταγή, θέλω να μιλήσουμε λίγο για την αποθήκευση. Πρέπει τα βαζάκια να είναι γυάλινα και αποστειρωμένα πλήρως από βακτήρια. Εάν δεν έχετε αποστειρωτή, βράστε νερό, γεμίστε τα βαζάκια, ανακινείστε καλά και αφήστε να στεγνώσουν φυσικά σε πολύ καλά πλυμένο στεγνωτήρα πιάτων. Βάλτε την μαρμελάδα αφού πρώτα έχει κρυώσει, σφραγίστε και αποθηκεύστε στο ψυγείο. Σίγουρα διατηρείται για μία εβδομάδα αλλά εγώ ακολουθλωντας πιστά τις οδηγίες αποστείρωσης που διατηρείται πολύ περισσότερο

Συστατικά

Υλικά

  • 500γρ. ζάχαρη
  • 1 βανίλια στικ ή 2 βανίλιες σε σιρόπι
  • 1 κιλό φράουλες καλά πλυμένες και καθαρισμένες από το κοτσάνι τους

Προεραιτικά

  • 3-4 φλούδες από λεμόνι
  • μερικούς κόκους κάρδαμο και γλυκάνισο
  • μερικούς κόκους από ροζ πιπέρι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Σε ένα μπολ βάζουμε τις φράουλες, τη ζάχαρη και τα σποράκια από την βανίλια (την κόβουμε κατά μήκος και αφαιρόυμε τα σποράκια της).
  • Με έναν πολτοποιητή πατάτας, ζουλάμε τις φράουλες με τη ζάχαρη και την βανίλια. Προσέχουμε να μην ποτλοποιηθούν όλες οι φράουλες εντελώς, να αφήσουμε μερικά κομμάτια φράουλας.
  • Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι το μείγμα μας, σκεπάζουμε το μπολ με μια μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο από 6 έως 12 ώρες. Αυτό το κάνουμε για να βγάλουν όλα τα ζουμιά της η φράουλα να ποτίσει τη ζάχαρη και να ανακατευτούν πολύ καλύτερα οι γεύσεις. Φυσικά αν κάποιος βιάζεται μπορεί να προχωρήσει αμέσως στο βράσιμο της μαρμελάδας, αλλά η γεύση θα υστερεί από την διαδικασία που σας περιγράφω
  • Χρειαζόμαστε μία βαθιά κατσαρόλα με λεπτό πάτο την επόμενη μέρα. Ρίχνουμε το μείγμα μας μέσα στη κατσαρόλα. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η μαρμελάδα μας, περίπου 30 λεπτά. Όταν γίνει το δέσιμο, η μαρμελάδα θα έχει κρατήσει το χρώμα και τα αρώματά της.
  • Αφαιρούμε από την φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει και μετά μεταφέρουμε στα αποστειρωμένα μας βαζάκια

**TIPS:εμένα επειδή μου αρέσει η μαρμελάδα να μυρίζει λίγο μπαχαρικό, παίρνω ένα τούλι, βάζω μέσα 3-4 φλούδες από λεμόνι, λίγο κάρδαμο και λίγο γλυκάνισο. Το βάζω και μέσα στο μπολ στο ψυγείο αλλά και στη διαδικασία του βρασίματος. Πιστεύω πως απογειώνει τη γεύση.  Για τους πιο τολμηρούς, βάλτε και μερικούς κόκους από ροζ πιπέρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *