Σαρδέλα στον φούρνο πάνω σε ξεροψημένη πίτα με σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, κάπαρη και σπιτικό τζατζίκι

Lemon pie με μπισκότα σαβαγιάρ
Αύγουστος 22, 2019
Ταμπουλέ σαλάτα με λαχανικά και σως μουστάρδας-μελιού
Σεπτέμβριος 11, 2019

Σαρδέλα στον φούρνο με φρέσκια ντοματούλα, σκορδάκι-κρεμμυδάκι μάλλον οι περισσότεροι από εμάς έχουμε φάει πολλές φορές. Η εκτέλεση βέβαια της συνταγής έχει την σημασία της. Αυτό που απογειώνει  αυτό το πιάτο είναι ο τρόπος που το σερβίρουμε και το τρώμε. Πάνω σε ξεροψημμένη πίτα με δροσερό σπιτικό τζατζικάκι, φρέσκια ντομάτα και κάπαρη. Μόλις γευτείτε αυτή την πανδαισία, θα καταλάβετε αμέσως τί εννοώ

Συστατικά

Υλικά

  • 1kg σαρδέλα φιλέτο (κατεψυγμένη ή φρέσκια)
  • 2 ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 3 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. ζάχαρη (κοφτή)
  • 1 ποτήρι κόκκινο κρασί ή 1 σφηνάκι ξύδι βαλσάμικο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3.κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σπιτικό τζατζίκι

  • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 αγγούρι τριμμένο
  • 1 σκ. σκόρδο πολτοποιημένη
  • 3 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί ή μηλόξιδο
  • ¼ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 πρέζα αλάτι
  • πιπέρι

Για το σεβίρισμα

  • 4 πίτες ολικής
  • αγούρι κομμένο σε φέτες
  • ντοματίνια κομμένα στη μέση
  • κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • κάπαρη
  • λίγη πράσινη σαλάτα (μαρούλι, ραντίτσιο κτλ)
  • τζατζίκι
  • σαρδέλες στον φούρνο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

Για τις σαρδέλες

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα
  • Πλένουμε και καθαρίζουμε τις σαρδέλες μας. Αν είναι κατεψυγμένες είναι έτοιμες φιλέτο. Σε τρεχούμενο νερό τις ξεπαγώνουμε και τις πλένουμε. Στραγγίζουμε καλά και τις βάζουμε διάσπαρτες σε ένα πυρέξ
  • Σε ένα μικρό τηγάνι προετοιμάζουμε τη σάλτσα μας. Βάζουμε το λάδι, το κρεμμυδι και το σκόρδο ψιλοκομμένο και αφήνουμε να τσιγαριστούν.
  • Μόλις πάρουν χρώμα ρίχνουμε την φρέσκια ντομάτα και τον πελτέ. Αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε και τη ζάχαρη και αφήνουμε να πάρουν μία βράση
  • Μόλις σωθούν λίγο τα υγρά σβήνουμε με το κόκκινο κρασί ή το ξύδι βαλσάμικο. Αφήνουμε να εξατμιστεί καλά το αλκοόλ
  • Προσθέτουμε ένα ποτήρι του κρασιού νερό και αφήνουμε να μαγειρευτεί η σάλτσα σε χαμηλή φωτιά για 7 με 10 λεπτά σχεδόν
  • Μόλις είναι έτοιμη περιχύνουμε πάνω από τις σαρδέλες, ανακατεύουμε ελαφρώς να πάει παντού η σάλτα και βάζουμε το πυρέξ στο φούρνο για 10 με 15 λεπτά το πολύ.

Για το Τζατζίκι

  • Τρίβουμε το αγγούρι μας στον τρίφτη και έπειτα το ζουλάμε καλά να φύγουν τα περιττά υγρά
  • Πολτοποιούμε καλά το σκόρδο μας
  • Βάζουμε όλα τα συστατικά σε ένα μπολ και ανακατεύουμε

Για το σερβίρισμα

  • Στο γκριλ ξεροψήνουμε τις πίτες ολικής με ελάζιστο λαδάκι ή καθόλου
  • Βάζουμε βάση το τζατζίκι μας, αγγούρι, ντομάτα, πράσινη σαλάτα, κρεμμύδι, κάπαρη και από πάνω τις σαρδέλες με την φρέσκια μελωμένη σάλτσα ντομάτας. Απολαμβάνουμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *