Σαλάτα με μανέστρα, λαχανικά και σως μουστάρδας

Noodles σούπα (in a jar)
8 Μαρτίου, 2020
Πέστο Μανιτάρια
15 Μαρτίου, 2020

Έχουμε συνηθίσει την μανέστρα να την βλέπουμε σε πολύ συγκεκριμένα φαγάκια. Και όμως, υπάρχουν άπειροι τρόποι να την μαγειρέψουμε υγιεινά και πεντανόστιμα. Σήμερα, σου φτιάχνω μια super power σαλάτα, με μανέστρα και λαχανικά, με μια κρεμώδη σως μουστάρδας. Εννοείται και μπορείτε όπως και εγώ να την χρησιμοποιήσετε και ως κυρίως πιάτο. Τα παιδιά σας θα λατρε΄ψουν και την πολυχρωμία και την γεύση. Εμπιστευτείτε με!!

Συστατικά

Υλικά

  • 200 γρ. μανέστρα
  • 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
  • 5-6 μανιτάρια λευκά
  • 1 πιπεριά κόκκινη ψιλοκομμένη
  • 1 κολοκύθι κομμένο σε καρέ
  • 1 μελιτζάνα κομμένη σε καρέ
  • 1 χούφτα ρόκα
  • λίγη ρίγανη
  • λίγη πάπρικα γλυκιά
  • σκόρδο σε σκόνη
  • 1 κύβος λαχανικών

Για το dressing

  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γ. βαλσάμικο
  • λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • πιπέρι τριμμένο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Σε ένα μικρό ταψάκι βάζουμε την πιπεριά ψιλοκομμένη, το κολοκύθι, τη μελιτζάνα και τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες, ραντίζουμε με λάδι, αλάτι-πιπέρι, λίγη ρίγανη, πάπρικα γλυκιά και λίγο σκόρδο σε σκόνη, ανακατεύουμε και αφήνουμε να ψηθούν για 15-20 λεπτά. Μόλις γλυκάνουν, σβήνουμε τον φούρνο
  • Μέχρι να γίνουν τα λαχανικά μας, σε μια κατσαρόλα βράζουμε την μανέστρα μας για 9 λεπτά. Την θέλουμε αλ τέντε. Μπορούμε μέσα στο νερό που βράζει να προσθέσουμε και ένα κύβο λαχανικών
  • Σουρώνουμε την μανέστρα, την βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ  και αφήνουμε λίγο να κρυώσει. Έπειτα στο ίδιο μπολ βάζουμε τα λαχανικά που ψήσαμε στον φούρνο και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε την φρέσκια ρόκα μας και το κρεμμύδι
  • Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε όλα τα υλικά του dressing και ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά και να γίνει μία λεία σως
  • Περιχύνουμε με την σως την σαλάτα μας και ανακατεύουμε.

Χρόνος Εκτέλεσης

20′

Χρόνος Αναμονής

8′

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

1

Η διαδικασία που ακολουθούμε για να μαγειρέψουμε αυτές τις υπέροχες τραγανές γαρίδες με τα σπαράγγια, φυσικά και στέκονται και μόνες τους ή συνοδευτικό σε άλλα πιάτα. Το πάντρεμα που έχω κάνει με τις πένες, μας δίνει μία μακαρονάδα που δεν έχει τίποτα μα τίποτα να φοβηθεί απέναντι σε όμοιές τις, που τις τρώμε σε πολύ καλά εστιατόρια και τις ακριβοπληρώνουμε. 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Αρχικά κόβουμε και πετάμε 2 εκ. από τη βάση των σπαραγγιών. Στη συνέχεια, «ξεφλουδίζουμε» τα 4-5 εκ. της βάσης του στέλεχους που απομένει με το ειδικό εργαλείο (peeler) που χρησιμοποιούμε για το ξεφλούδισμα των καρότων ή των πατατών, για να απομακρύνουμε τις ενοχλητικές ίνες. Κατά το καθάρισμα, φροντίζουμε να αφήσουμε ανέπαφες τις ευαίσθητες κορυφές.
  • Κόβουμε τις κορυφές προσεχτικά τις αφήνουμε στην άκρη και με έναν μαγειρικό σπάγγο δένουμε τα κοτσάνια των σπαραγγιών και τα χρησιμοποιούμε για την βράση της πένας
  • Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό ρίχνουμε τις πένες και τα σπαράγγια που έχουμε δέσει με μαγειρικό σπάγγο. Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και φροντίζουμε να αποσύρουμε από το νερό τις πένες 2 λεπτά νωρίτερα από την αναγραφόμενη.
  • Μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια μας, σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ, κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Βάζουμε και την σκελίδα σκόρδο για να μυρίσει το λάδι μας.
  • Έπειτα ρίχνουμε τα σπαράγγια, τις γαρίδες  και το φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε το γοούκ διαρκώς. Θέλουμε απλά οι γαρίδες να πάρουν ωραίο ροδαλί χρώμα. Σχεδόν 7 λεπτά. Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
  • Λίγο πριν γίνουν οι γαρίδες μας, σβήνουμε με το χυμό από λάιμ (Προτιμήστε λάιμ αντί για λεμόνι γιατί αφήνει μια υπέροχη γλυκάδα)
  • Μέχρι να τελειώσει και αυτή η διαδικασία θα έχουν γίνει και τα μακαρόνια. Δεν σουρώνουμε αλλά απευθείας με μια τρυπητή κουτάλα βάζουμε τις πένες μας μέσα στο γοούκ με τις γαρίδες για να δέσει η σάλτσα. (Τα σπαράγγια στη κατσαρόλα δεν τα χρειαζόμαστε άλλο)
  • Τέλος ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Αν δούμε πως οι πένες μας στεγνώνουν ρίχνουμε λίγο ζωμό από τα μακαρόνια που βράσαμε
  • Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι για σερβίρισμα.

Συστατικά

Υλικά

  • 500γρ πένες
  • 20 γαρίδες καθαρισμένες (και καταψυγμένες)
  • 10-15 σπαράγγια τις κορυφές τους (τα κοτσάνια θα τα χρησιμοποιήσουμε για να βράσουμε τα μακαρόνια)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 3κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λάιμ (ή λεμόνι)
  • 2κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *