Ριζότο με μαύρη τρομπέτα

Διαλέγοντας φωτιστικά για το νέο μας σπίτι
Μάιος 7, 2018
Γεμιστά
Μάιος 8, 2018

Χρόνος Εκτέλεσης

50′

Χρόνος Αναμονής

5′

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

1

Πιστέψτε με είναι από τα ωραιότερα ριζότο που έχετε φάει ποτέ.

Η μαύρη τρομπέτα είναι λεπτόσαρκο μανιτάρι με άρωμα βανίλιας. Το αγοράζουμε συνήθως σε αφυδατωμένη μορφή σε παντοπωλεία και μαγαζιά με βιολογικά προϊόντα. Έχει ιδιαίτερη γεύση και ινώδη υφή που γοητεύει. Οι υπογλυκαιμικές ουσίες που περιέχει συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη. Θεωρείται γκουρμέ μανιτάρι και χρησιμοποιείται σε σούπες, ριζότα, σάλτσες, κοτόπουλο και χοιρινό, ενώ άφοβα το μαγειρεύουμε και με θαλασσινά. 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Βράζουμε 1 λίτρο νερό και βάζουμε 2 κύβους λαχανικών μέσα για να φτιάξουμε ένα έντονο ζωμό λαχανικών
  • Σε ένα μικρό τηγανάκι , ψιλοκόβουμε το μπέικον και το τσιγαρίζουμε έως ότου γίνει καραμελωμένο και crispy. Mόλις γίνει το αφήνουμε στην άκρη. (Για τους vegan προσπερνάτε αυτό το στάδιο)
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ, σε μέτρια φωτιά τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το πράσο και το σκόρδο μέχρι να πάρουν ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα
  • Στη συνέχεια ρίχνουμε τη μαύρη τρομπέτα ψιλοκομμένη-θριματισμένη και ανακατεύουμε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά
  • Βάζουμε το ρύζι μέσα στο τηγάνι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα μέχρι το ρύζι να γυαλίσει. Στη συνέχεια βάζουμε το ξίσμα από το πορτοκάλι, την απόξηραμένη ματζουράνα, τη ρίγανη και ανακατεύουμε.
  • Ξεκινάμε να ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό λαχανικών που έχουμε φτιάξει και να ανακατεύουμε. Θέλουμε ο ζωμός να είναι πολύ ζεστός για να μην διακόπτει τον βρασμό του ριζότο. Συνεχίζουμε με αυτή τη μέθοδο μέχρι να γίνει το ριζότο μας.
  • Στο τέλος, βάζουμε και το βούτυρο για να δέσει ακόμα καλύτερα η σάλτσα.  Για τους χορτοφαγικούς δένετε τη σάλτσα με βούτυρο αμυγδάλου

*Σερβίρουμε με το crispy μπέικον και μπόλικη παρμεζάνα.

Συστατικά

Υλικά

  • 400γρ ρύζι καρολίνα
  • 10γρ. αφυδατωμένη μαύρη τρομπέτα, ψιλοκομμένη
  • ξίσμα από ένα πορτοκάλι
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο πολύ ψιλοκομμένο
  • ½ πράσο πολύ ψιλοκομμένο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • λίγη αποξηραμένη ματζουράνα
  • ρίγανη
  • τριμμένη παρμεζάνα (όσο προτιμάμε)
  • 4 φέτες μπέικον ψιλοκομμένες (οι vegan παραβλέπουν αυτό το συστατικό)
  • 1lt ζωμό λαχανικών
  • 1φλ. λάδι
  • 1κ.σ. βούτυρο ή 1κ.σ. βούτυρο αμυγδάλου για vegan

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *