Ρατατούι

Φιλέτο σολωμού με μέλι και λεμόνι
Ιανουάριος 4, 2019
Βελουτέ σούπα λαχανικών (ό,τι απέμεινε από το Ρατατούι)
Ιανουάριος 8, 2019

Χρόνος Εκτέλεσης

1 ώρα’

Χρόνος Αναμονής

1 ώρα’

Μερίδες

4-6

Βαθμός Δυσκολίας

1

Το Ρατατούι δεν είναι μόνο το παιδικό είναι και το γαλλικό μπριάμ στον φούρνο. Είναι πολύχρωμο, θρεπτικό, πεντανόστιμο, φυσικά vegan φαγητό και είναι για όλη την οικογένεια! Ένα πολύ οικονομικό πιάτο που μπορεί να το απολαύσει όλη η οικογένεια χωρίς καμία ενοχή!

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ξεκινάμε να φτιάχνουμε την σάλτσα ντομάτας. Τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά. Μόλις διαφανίσουν ρίχνουμε την ντομάτα κονκασέ (αν έχουμε και φρέσκο χυμό ντομάτας ακόμα καλύτερα) και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα
  • Μόλις πιει τα πολλά ζουμιά της ντομάτας, προσθέτουμε όλα τα μπαχαρικά μας, τη ζάχαρη, το ξύδι και ανακατεύουμε
  • Βάζουμε 1 φλ. νερό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 με 20 λεπτά η σαλτσούλα μας να μελώσει. Ελέγχουμε αν θέλει νεράκι αλλά γενικά την θέλουμε πιχτή
  • Προθερμάινουμε τον φούρνο μας στους 180°C στον αέρα
  • Κόβουμε όλα τα λαχανικά μας σε ροδέλες και προσέχουμε να είναι σχεδόν όλα στο ίδιο πάχος. Μόλις κόψουμε τις μελιτζάνες, τις αλατίζουμε.
  • Φτιάχνουμε με τα λαχανικά μας στοιβάδες με ένα είδος από κάθε λαχανικό. Για ένα μεσαίο στρογγυλό ή οβάλ ταψί θα χρειαστούμε γύρω στις 7 με 8 στοιβάδες.
  • Αφού έχει γίνει η σαλτσούλα μας στρώνουμε στον πάτο του ταψιού σάλτσα 1 εκ. ίσα ίσα να τον καλύψει. Ξεκινάμε να στρώνουμε τις στοιβάδες με τα λαχανικά που έχουμε φτιάξει την μία δίπλα στην άλλη ξεκινώντας από τα τοιχώματα του ταψιού.Στο κέντρο τοποθετούμε μία στοιβάδα μόνη της.
  • Ρίχνουμε από πάνω 2-3 κουταλιές από τη σάλτσα μας, ραντίζουμε με λίγο λάδι, λίγο ακόμα πιπέρι, καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 30′. Ελέγχουμε το φαγητό μας, ξεσκεπάζουμε και αφήνουμε για άλλα 20′ με 30΄να ξεροψηθούν και να πάρουν χρώμα τα λαχανικά. 2 λεπτά πριν βγει το ρατατούι από τον φούρνο, πασπαλίζουμε με λίγο τυράκι, ότι έχουμε σπίτι. Αν είσαι vegan είτε παρέλειψε το στάδιο αυτό είτε χρησιμοποίησε vegan τυρί
  • Αφήνουμε λίγο να ξεκουραστεί το φαγητό και σερβίρουμε ζεστό με ψωμί χωριάτικο

Καλή μας όρεξη!

Συστατικά

Υλικά

  • 2 μελιτζάνες φλάσκες κομμένες σε ροδέλες
  • 2 μελιτζάνες τσακώνικες κομμένες σε ροδέλες
  • 2-3 ντομάτες μεγάλες κομμένες σε ροδέλες
  • 2 πιπεριές κίτρινες κομμένες σε ροδέλες
  • 2 πιπεριές κόκκινες κομμένες σε ροδέλες
  • 4 μανιτάρια μεγάλα κομμένα σε ροδέλες
  • 3 κολοκύθια μεγάλα κομμένα σε ροδέλες
  • 2 μπάλες μοτσαρέλα κομμένες σε ροδέλες (παραλείψτε αν είστε vegan)

Για την σάλτσα ντομάτας

  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 3 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 συσκ. ντομάτα κονκασέ
  • 1 πιπεριά πράσινη κέρατο ψιλοκομμένη
  • θυμάρι
  • ρίγανη
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • ελαιόλαδο
  • πάπρικα γλυκιά
  • λίγο μπαχάρι
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • λίγο ξύδι βαλσάμικο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *