Πορτοκαλόπιτα

Παέγια
Ιανουάριος 19, 2019
Vegan γιουβέτσι με κοφτό μακαρόνι
Ιανουάριος 30, 2019

Χρόνος Εκτέλεσης

20′

Χρόνος Αναμονής

1 ώρα

Μερίδες

6-8

Βαθμός Δυσκολίας

1

Αν και μέσα σε γλυκά το έχω αντιπαθήσει πολλές φορές το πορτοκάλι, η πορτοκαλόπιτα είναι ένα από τα TOP3 αγαπημένα μου γλυκά. Είναι από αυτά του ταψιού που μοσχοβαλάει όλη η γειτονιά και που δύσκολα έχουν 2 μέρες ζωής. Μάζεψα με τα ίδια μου τα χέρια τα πορτοκάλια από την πορτοκαλιά…εεε και είπα να σας το πω γιατί έχει μια άλλη αξία

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία:

1. Προθερµαίνουµε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα και κόβουµε τα φύλλα κρούστας σε µικρά κοµµάτια με τα χέρια μας. Λαδώνουµε ένα ορθογώνιο βαθύ κατά προτίμηση ταψί.

3. Xτυπάµε στο µίξερ με το σύρμα, τα αβγά και τη ζάχαρη µέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Προσθέτουµε το ξύσµα πορτοκαλιού. Με το µίξερ μας σε µέτρια ταχύτητα, ρίχνουµε  το γιαούρτι, τις βανίλιες και το µπέικιν πάουντερ και τέλος το λάδι. Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.

4. Κατεβάζουμε τον κάδο και προσθέτουµε λίγα λίγα τα φύλλα κρούστας που έχουμε τεμαχίσει, ανακατεύοντας διαρκώς με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής. Θέλουμε τα φύλλα μας να ποτίσουν πάρα πολύ καλά. Αφήνουμε στην άκρη και συνεχίζουμε με το σιρόπι

5. Σε μια κατσαρόλα βράζουµε τον χυµό πορτοκαλιού µαζί µε το νερό, τη ζάχαρη και την κανέλα, σε μέτρια φωτιά µέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Προσθέτουµε τις ροδέλες πορτοκαλιού και τον χυµό λεµονιού και βράζουμε άλλα 2-3 λεπτά. Αφήνουµε να κρυώσει εντελώς. Για να πετύχει το σιρόπιασμα πρέπει το σιρόπι να είναι εντελώς κρύο και να πέσει πάνω στην καυτή πορτοκαλόπιτα.

6. Μόλις κατεβάσουμε το σιρόπι από τη φωτιά, ρίχνουµε το µείγµα της πορτοκαλόπιτας στο λαδωµένο ταψί,  και το ψήνουµε για 20 με 30 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο. Έπειτα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 με 30 λεπτά*

7. Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από τον φούρνο και σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι, κουταλιά-κουταλιά. Καλύπτουμε την πορτοκαλόπιτα με αλουµινόχαρτο μέχρι να απορροφήσει όλο το σιρόπι.

*Το ψήσιμο εξαρτάται από τον φούρνο σας. Στον δικό μου φούρνο η πορτοκαλόπιτά μου στα πρώτα 20 λεπτά έχει πάρει χρυσαφί χρώμα και είναι έτοιμη να σκεπαστεί με αλουμινόχαρτο. Οπότε στο ψήσιμο προσοχή στα 20 με 30 λεπτά

Συστατικά

Υλικά

  • Υλικά για την πορτοκαλόπιτα

    • 1 πακέτο φύλλο κρούστας, 450-500 γρ.
    • 200 γρ. ζάχαρη
    • ξύσμα από 3 µεγάλα πορτοκάλια, ακέρωτα
    • 4 µεγάλα αβγά
    • 300 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
    • 2 βανίλιες
    • 1 φακελάκι µπέικιν πάουντερ
    • 200 ml ηλιέλαιο

    Υλικά για το σιρόπι

    • 1½ φλ. χυµό πορτοκαλιού
    • 300 γρ. ζάχαρη
    • 1 ποτήρι νερό
    • 1 πορτοκάλι κομμένο σε  ροδέλες
    • 1 µικρό λεµόνι (ο χυμός του)
    • 3 ξυλαράκια κανέλας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *