Πίτα με μπιφτέκι κοτόπουλο, τουρσί και σως γιαουρτιού

Γαρίδες σκορδάτες με μέλι & κινόα
17 Φεβρουαρίου, 2020
Ριζότο μανιταριών
4 Μαρτίου, 2020

το comfort food και πόσο μάλλον αυτό που μυρίζει Ελλάδα και είναι στις γεύσεις μας είναι η ειδικότητά μου. Σήμερα σας φτιάχνω πίτες ξεροψημένες με ζουμερό μπιφτέκι κοτόπουλο, τουρσί και σπιτικό τζατζίκι. Η γεύση είναι του ονείρου

Συστατικά

Υλικά

    • 2 πίτες
    • 1 κρεμμύδι
    • 1σκ. σκόρδο
    • αλάτι,πιπέρι
    • ελαιόλαδο
    • 3 φέτες ψωμί του τοστ
    • 1 κ.γ. ζάχαρη
    • ¼ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
    • 2 κ.σ. φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
    • 1 κύβο κοτόπουλο
    • 5-6 κλ. θυμάρι
    • 1/2 κιλό κιμά κοτόπουλο
    • 1 αυγό

    Για τη σως γιαουρτιού

    • 1 κ.σ. γιαούρτι 0%-2%
    • 1 κ.γ. μέλι
    • 1 κ.γ. ξύδι
    • 1 κ.γ. μαγιονέζα
    • 1­½ κ.σ. ελαιόλαδο
    • 10 κλωνάρια σχοινόπρασο
    • 1 πρέζα σκόρδο σε σκόνη
    • Λίγο αλάτι και πιπέρι
  • Τουρσί για την γέμιση είτε του εμπορίου ή ακόμα καλύτερα αν έχετε φτιάξει δικό σα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει.
  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε με 2κ.σ. ελαιόλαδο μέχρι να χρυσαφίσουν.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη για να καραμελώσει ελαφρά.
  • Μόλις δούμε το κρεμμύδι να έχει πάρει το χρώμα που θέλουμε το αφαιρούμε από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Κόβουμε σε κομμάτια τις φέτες του τοστ και τις βάζουμε στο μούλτι μαζί με τον κύβο, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το σοταρισμένο κρεμμύδι, το θυμάρι και χτυπάμε μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το μείγμα με το ψωμί, τον κιμά, 5 κ.σ. ελαιόλαδο, το αυγό, αλάτι και πιπέρι και αναμειγνύουμε καλά με τα χέρια μας.
  • Όλο το μυστικό για το καλό μπιφτέκι είναι στο ζύμωμα. Πρέπει να γίνει πάρα πολύ καλό μέχρι ο κιμάς να φαίνεται σαν ίνες,
  • Βάζουμε ένα τηγάνι αντικολλητικό ή με ραβδώσεις σε μέτρια φωτιά να κάψει και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Πλάθουμε 4 μπιφτέκια, περίπου 150 γρ. το καθένα και τα βάζουμε στο τηγάνι να ψηθούν για 4 λεπτά περίπου από την κάθε πλευρά.
  • Μέχρι να γίνουν τα μπιφτέκια μας προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις και βάζουμε για 5 έως 7 λεπτά τις πίτες μας αφού πρώτα τις έχουμε λίγο λαδώσει και πασπαλίσει με λίγη ρίγανη

Για τη σως γιαουρτιο

  • Ρίχνουμε στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάμε καλά μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Τοποθετούμε την σως για 15 λεπτά με μισή ώρα στο ψυγείο να δέσει και να γίνει πιο δροσερή.

Συνθέτουμε τις πίτες μας

Βάζουμε σε κάθε πίτα από δύο μπιφτέκια, τουρσί και σως γιαουρτιού. Τρώμε αμέσως

Χρόνος Εκτέλεσης

20′

Χρόνος Αναμονής

8′

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

1

Η διαδικασία που ακολουθούμε για να μαγειρέψουμε αυτές τις υπέροχες τραγανές γαρίδες με τα σπαράγγια, φυσικά και στέκονται και μόνες τους ή συνοδευτικό σε άλλα πιάτα. Το πάντρεμα που έχω κάνει με τις πένες, μας δίνει μία μακαρονάδα που δεν έχει τίποτα μα τίποτα να φοβηθεί απέναντι σε όμοιές τις, που τις τρώμε σε πολύ καλά εστιατόρια και τις ακριβοπληρώνουμε. 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Αρχικά κόβουμε και πετάμε 2 εκ. από τη βάση των σπαραγγιών. Στη συνέχεια, «ξεφλουδίζουμε» τα 4-5 εκ. της βάσης του στέλεχους που απομένει με το ειδικό εργαλείο (peeler) που χρησιμοποιούμε για το ξεφλούδισμα των καρότων ή των πατατών, για να απομακρύνουμε τις ενοχλητικές ίνες. Κατά το καθάρισμα, φροντίζουμε να αφήσουμε ανέπαφες τις ευαίσθητες κορυφές.
  • Κόβουμε τις κορυφές προσεχτικά τις αφήνουμε στην άκρη και με έναν μαγειρικό σπάγγο δένουμε τα κοτσάνια των σπαραγγιών και τα χρησιμοποιούμε για την βράση της πένας
  • Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό ρίχνουμε τις πένες και τα σπαράγγια που έχουμε δέσει με μαγειρικό σπάγγο. Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και φροντίζουμε να αποσύρουμε από το νερό τις πένες 2 λεπτά νωρίτερα από την αναγραφόμενη.
  • Μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια μας, σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ, κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Βάζουμε και την σκελίδα σκόρδο για να μυρίσει το λάδι μας.
  • Έπειτα ρίχνουμε τα σπαράγγια, τις γαρίδες  και το φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε το γοούκ διαρκώς. Θέλουμε απλά οι γαρίδες να πάρουν ωραίο ροδαλί χρώμα. Σχεδόν 7 λεπτά. Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
  • Λίγο πριν γίνουν οι γαρίδες μας, σβήνουμε με το χυμό από λάιμ (Προτιμήστε λάιμ αντί για λεμόνι γιατί αφήνει μια υπέροχη γλυκάδα)
  • Μέχρι να τελειώσει και αυτή η διαδικασία θα έχουν γίνει και τα μακαρόνια. Δεν σουρώνουμε αλλά απευθείας με μια τρυπητή κουτάλα βάζουμε τις πένες μας μέσα στο γοούκ με τις γαρίδες για να δέσει η σάλτσα. (Τα σπαράγγια στη κατσαρόλα δεν τα χρειαζόμαστε άλλο)
  • Τέλος ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Αν δούμε πως οι πένες μας στεγνώνουν ρίχνουμε λίγο ζωμό από τα μακαρόνια που βράσαμε
  • Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι για σερβίρισμα.

Συστατικά

Υλικά

  • 500γρ πένες
  • 20 γαρίδες καθαρισμένες (και καταψυγμένες)
  • 10-15 σπαράγγια τις κορυφές τους (τα κοτσάνια θα τα χρησιμοποιήσουμε για να βράσουμε τα μακαρόνια)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 3κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λάιμ (ή λεμόνι)
  • 2κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *