Μπριάμ με «μπεσαμέλ» γιαούρτι στον φούρνο

«Παστίτσιο» με πένες και λαχανικά
Φεβρουάριος 14, 2019
Σπιτική Γκρανόλα
Φεβρουάριος 19, 2019

Χρόνος Εκτέλεσης

10′

Χρόνος Αναμονής

50′

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

1

Ποιος είπε  πως το μπριάμ είναι ένα αδιάφορο φαγητό; Εάν το είπε κάποιος τότε τον προκαλώ να δοκιμάσει αυτή την αξεπέραστη συνταγή με μπεσαμέλ από γιαούρτι. Η αλήθεια είναι πως ξαναθυμήθηκα αυτή την «μπεσαμέλ» από τον αγαπημένο Άκη Πετρετζίκη και μου ρθε στο μυαλό πόσες φορές την έκανε η μαμά μου αυτή τη σάλτσα αντί για μπεσαμέλ στο παστίτσιο και στον μουσακά ειδικά τα καλοκαίρια. Έβγαινε πάντοτε πολύ πιο ελαφριά και εννοείται πολύ πιο υγιεινή από την κλασσική μπεσαμέλ. 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά να κάψει. Παράλληλα, κόβουμε όλα τα λαχανικά μας και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε στο μπολ το σκόρδο, αφού το ψιλοκόψουμε, το ελαιόλαδο, τα μυρωδικά μας, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε. Σοτάρουμε σε δόσεις (4-5 δόσεις) τα λαχανικά μας για περίπου 2-3 λεπτά η κάθε μία. Προσοχή, όχι όλα μαζί γιατί έτσι θα βράσουν. Βάζουμε την κάθε δόση σε ένα ταψί, μόλις είναι έτοιμη.
  • Μόλις βάλουμε  όλα μας τα λαχανικά στο ταψί, προσθέτουμε το ξύσμα και το χυμό από το λεμόνι. Κόβουμε τις ντομάτες σε κύβους 5 εκ. και τις προσθέτουμε στο ταψί. Προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε καλά. Ψήνουμε στον προθερμασμένο μας φούρνο για 40-45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν όλα τα λαχανικά.
  • Λίγο πριν είναι έτοιμο το φαγητό μας, χτυπάμε με σύρμα τα υλικά για το γλάσο γιαουρτιού: το γιαούρτι, το αβγό, λίγη παρμεζάνα, το ξύσμα και τον χυμό από το λεμόνι, το θυμάρι, τη ρίγανη και το περιχύνουμε πάνω από το μπριάμ. Τέλος από πάνω σκορπάμε την γαλέτα μας. Ψήνουμε στο γκριλ μέχρι να πάρει χρώμα περίπου 5-10 λεπτά.

Συστατικά

Υλικά

  • 3 κολοκυθάκια κομμένα ροδέλες
  • 1 μεγάλη μελιτζάνα κομμένη καρέ (ή δυο μικρές)
  • 1 μεγάλη πατάτα κομμένη καρέ (ή δύο μικρές)
  • 2 ντομάτες
  • 2 κρεμμυδάκια χλωρά
  • 1 κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης κομμένη μικρά καρέ
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κρεμμύδι μικρό ξερό
  • 10 φύλλα σχοινόπρασο
  • λίγο μαϊντανό
  • Δενδρολίβανο
  • Ρίγανη
  • Θυμάρι
  • Αλάτι & πιπέρι
  • Ξύσμα και χυμό από 1 λεμόνι
  • 2 κ.σ. μέλι

Για το γλάσο γιαουρτιού

  • 250 γρ. γιαούρτι
  • 1 αβγό
  • Λίγη παρμεζάνα ή ότι τυράκι έχετε σπίτι σας
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι
  • ½ χυμό από λεμόνι
  • Θυμάρι & ρίγανη
  • 2 κ.σ. γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά)

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *