Μουσέντα

Χοιρινό Κοντοσούβλι στον φούρνο
Απρίλιος 3, 2019
The Travel Table | Eπιχείρηση Ναύπλιο
Απρίλιος 8, 2019

Χρόνος Εκτέλεσης

15′

Χρόνος Μαγειρέματος

40′

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

1

Αυτή η πίτα είναι ένας από τους λόγους που μπήκα στην κουζίνα και ξεκίνησα να μαγειρεύω. Όλες οι παιδικές μου γεύσεις σε ένα ταψί.

Η μουσέντα είναι μια πίτα αρβανίτικη και οι ρίζες της κρατούν από την Βοιωτία και την Εύβοια. Η μαμά Ελένη που κάνει την καλύτερη μουσέντα έβερ…μου λέει πως είναι έχει καθιερωθεί με την πάροδο του χρόνου ως η πίτα της τεμπέλας, επειδή δεν έχει φύλλο και είναι τόσο εύκολη να την φτιάξεις. Στην καθησιά μου τρώω χωρίς υπερβολές ένα ταψί μόνη μου γιατί είναι λεπτή και τόσο ελαφριά που τρώγεται υπερβολικά εύκολα.

Θυμάμαι, την πρώτη φορά που την δοκίμασε η Μυτιληνιά κολλήτή μου και μετά κουμπάρα μου Στελίνα, μια εξαιρετική μαγείρισσα κιόλας, από τα χέρια της μαμάς μου, μπροστά στο τζάκι, φάγαμε ένα ολόκληρο ταψί-ξέρετε από τις μεγάλες τις πλάκες του φούρνου- σε λιγότερο από ώρα. Θυμάμαι την έκπληξή της από την τόσο νοστιμιά που έχει αυτή η υπέροχη αρβανίτικη πίτα! Θέλω να την δοκιμάσει σήμερα κιόλας…και θα σου δώσω μία ακόμη συμβουλή που την απογειώνει. Μαζί με το κομμάτι της μουσέντας, τηγάνισε και ένα μελάτο αυγουλάκι με ρευστό κρόκο. Αυτή η αμαρτία δεν περιγράφεται με λόγια!!!!

Συστατικά

Υλικά

  • 500 γρ. σπανάκι
  • 500 γρ. σέσκουλα ή βλίτα ή και τα δύο (ή ότι άλλο χορταρικό έχετε)
  • 10 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 1 μεγάλο πράσο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
  • 1 αυγό(προαιρετικά)
  • μερικά φύλλα δύοσμου
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι τσουκνίδες (προαιρετικά)
  •  αλεύρι σταρένιο (όσο πάρει)
  • 2 ποτήρια νερό
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • κανέλα (προαιρετικά- εγώ δεν βάζω ποτέ )

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Πλένουμε καλά τα χορταρικά μας με ξύδι και τα χοντροκόβουμε. Τα βάζουμε όλα μέσα σε μια λεκάνη (εκτός από το αυγό, το νερό, το αλεύρι και τα μπαχαρικά )και με τα χέρια μας ξεκινάμε να τα τρίβουμε για να φύγουν όλα τα υγρά και να πέσουν σε όγκο. Σουρώνουμε το νερό που έχουν βγάλει και τα τοποθετούμε ξανά μέσα στην λεκάνη
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα
  • Στην λεκάνη ρίχνουμε το αυγό, αλατοπιπερώνουμε καλά και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε τα δύο ποτήρια νερό (μπορεί να χρειαστεί και λίγο παραπάνω ανάλογα με τα χόρτα) και ξεκινάμε σιγά σιγά να ρίχνουμε αλεύρι και ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένας χυλός. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν πρέπει ο χυλός να είναι πολύ παχύρευστος  ούτε να καλύπτει τα χορταρικά μας εντελώς
  • Σε ένα ρηχό ταψί, λαδώνουμε την επιφάνεια του, ρίχνουμε λίγο αλεύρι και τινάζουμε να πάει παντού και να δημιουργήσει μία κρούστα. Ρίχνουμε όλο τον χυλό, στρώνουμε ομοιογενώς και ραντίζουμε με λίγες σταγόνες λάδι από πάνω
  • Ψήνουμε για 40′ με 45′ μέχρι να ροδοκοκκινίσει και να ξεραθεί ελαφρώς η επιφάνεια

*Η κλασσική μουσέντα γίνεται με αυτόν τον τρόπο, με χυλό. Θα έχετε διαβάσει συνταγές που πρώτα αχνίζουν τα χόρτα σε τηγάνι και βάζουν μόνο αλέυρι. Η ουσία της πίτας αυτής είναι ότι είναι πάρα πολύ εύκολη και απλή. Οπότε οι γυναίκες παλιά βάζανε μόνο τα χορταρικά τους χωρίς καμιά ιδιαίτερη προεργασία και χωρίς φυσικά να λερώσουν πολλά σκέυη.

**Η πίτα αυτή είναι νηστίσιμη. Το αυγό που χρησιμοποίησα είναι προαιρετικό. Σε περίπτωση όμως που δεν νηστεύετε ή δεν είστε vegan πασπαλίστε μπόλικη αλμυρή φετούλα μέσα στον χυλό. ΟΝΕΙΡΟ!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *