Μοσχαράκι λεμονάτο με πηχτή σαλτσούλα

Χωριάτικο χυλοπιτάκι με σιγομαγειρεμένη σάλτσα ντομάτας
Νοέμβριος 9, 2018
Open τοστ με αβοκάντο
Νοέμβριος 13, 2018

Χρόνος Εκτέλεσης

20′

Χρόνος Αναμονής

2 ώρες

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

1

Κάποια φαγητά είναι ιερά. Μπορείς να πειραματιστείς λίγο με διάφορους συνδυασμούς όπως έκανα εγώ σήμερα με την σαλτσούλα, αλλά την βασική συνταγή την κρατάς έτσι όπως ακριβώς στην έμαθε η προηγούμενη γεννιά. 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Κόβουμε το κρέας μας σε μεσαίους κύβους. Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε ελαιόλαδο και το κρεμμύδι μας μέχρι λίγο να ξανθίσει. Προσθέτουμε το κρέας μας να τσιγαριστέι και να ροδίσουν οι κυβοι μας από όλες τις μεριές
  • Ρίχνουμε αλάτι-πιπέρι, το σκόρδο και ανακατεύουμε. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς.
  • Ρίχνουμε 1 λίτρο βρασμένο νερό, το δαφνόφυλλο, το μπαχάρι, λίγο ελαιόλαδο ακόμα και δοκιμάζουμε εαν ο ζωμός μας χρειάζεται άλλο αλάτι και πιπέρι
  • Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει το κρέας μας περίπου 1μιση έως 2 ώρες. Ελέγχουμε που και πού το νερό να δούμε αν χρειάζεται επιπλέον υγρά
  • Μόλις το κρέας μας έχει γίνει λιώμα μετά το δύωρο, βγάζουμε το κρέας μόνο και το αφήνουμε σε μια πιατέλα. έχουμε σβήσει την φωτιά ή την έχουμε χαμηλώσει εντελώς. Σε ένα μπολάκι βάζουμε μια μεγάλη κουτάλα από το ζωμό, προσθέτουμε την μουστάρδα, την κρέμα γάλακτος, τον χυμό από τα λεμόνια και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα την σαλτσούλα που φτιάξαμε και προσθέτουμε και το αλέυρι. Με τον αυγοδάρτη και με πολύ γρήγορες κινήσεις ανακατεύουμε τον ζωμό για να πήξει η σάλτσα. Μόλις έρθει η υφή που χρειαζόμαστε ξαναβάζουμε το κρέας μας πίσω στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε απαλά να παέι παντού η σάλτσα
  • Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι

Συστατικά

Υλικά

  • 1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (ανάμεικτο από τρανς, κιλότο, στηθοπλευρά)
  • 1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο
  • 1 δαφνόφυλλο
  • ελαιόλαδο
  • 2 σκ.σκόρδο
  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κ.σ. μουστάρδα ντιζόν
  • 2 μεγάλα λεμόνια
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • λίγο μπαχάρι
  • 1 ποτήρι λευκό κρασί
  • 1 κ.γ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.σ. αλεύρι

Χρόνος Εκτέλεσης

20′

Χρόνος Αναμονής

8′

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

1

Η διαδικασία που ακολουθούμε για να μαγειρέψουμε αυτές τις υπέροχες τραγανές γαρίδες με τα σπαράγγια, φυσικά και στέκονται και μόνες τους ή συνοδευτικό σε άλλα πιάτα. Το πάντρεμα που έχω κάνει με τις πένες, μας δίνει μία μακαρονάδα που δεν έχει τίποτα μα τίποτα να φοβηθεί απέναντι σε όμοιές τις, που τις τρώμε σε πολύ καλά εστιατόρια και τις ακριβοπληρώνουμε. 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Αρχικά κόβουμε και πετάμε 2 εκ. από τη βάση των σπαραγγιών. Στη συνέχεια, «ξεφλουδίζουμε» τα 4-5 εκ. της βάσης του στέλεχους που απομένει με το ειδικό εργαλείο (peeler) που χρησιμοποιούμε για το ξεφλούδισμα των καρότων ή των πατατών, για να απομακρύνουμε τις ενοχλητικές ίνες. Κατά το καθάρισμα, φροντίζουμε να αφήσουμε ανέπαφες τις ευαίσθητες κορυφές.
  • Κόβουμε τις κορυφές προσεχτικά τις αφήνουμε στην άκρη και με έναν μαγειρικό σπάγγο δένουμε τα κοτσάνια των σπαραγγιών και τα χρησιμοποιούμε για την βράση της πένας
  • Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό ρίχνουμε τις πένες και τα σπαράγγια που έχουμε δέσει με μαγειρικό σπάγγο. Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και φροντίζουμε να αποσύρουμε από το νερό τις πένες 2 λεπτά νωρίτερα από την αναγραφόμενη.
  • Μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια μας, σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ, κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Βάζουμε και την σκελίδα σκόρδο για να μυρίσει το λάδι μας.
  • Έπειτα ρίχνουμε τα σπαράγγια, τις γαρίδες  και το φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε το γοούκ διαρκώς. Θέλουμε απλά οι γαρίδες να πάρουν ωραίο ροδαλί χρώμα. Σχεδόν 7 λεπτά. Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
  • Λίγο πριν γίνουν οι γαρίδες μας, σβήνουμε με το χυμό από λάιμ (Προτιμήστε λάιμ αντί για λεμόνι γιατί αφήνει μια υπέροχη γλυκάδα)
  • Μέχρι να τελειώσει και αυτή η διαδικασία θα έχουν γίνει και τα μακαρόνια. Δεν σουρώνουμε αλλά απευθείας με μια τρυπητή κουτάλα βάζουμε τις πένες μας μέσα στο γοούκ με τις γαρίδες για να δέσει η σάλτσα. (Τα σπαράγγια στη κατσαρόλα δεν τα χρειαζόμαστε άλλο)
  • Τέλος ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Αν δούμε πως οι πένες μας στεγνώνουν ρίχνουμε λίγο ζωμό από τα μακαρόνια που βράσαμε
  • Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι για σερβίρισμα.

Συστατικά

Υλικά

  • 500γρ πένες
  • 20 γαρίδες καθαρισμένες (και καταψυγμένες)
  • 10-15 σπαράγγια τις κορυφές τους (τα κοτσάνια θα τα χρησιμοποιήσουμε για να βράσουμε τα μακαρόνια)
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 3κ.σ. ελαιόλαδο
  • χυμό από 1 λάιμ (ή λεμόνι)
  • 2κ.σ. κρέμα γάλακτος
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
  • μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *