Μανιταρόπιτα με καραμελωμένα κρεμμύδια

Πένες αλά κρεμ με κοτόπουλο και σπανάκι
Νοέμβριος 3, 2019

Η διαδικασία που ακολουθούμε για να μαγειρέψουμε αυτές τις υπέροχες τραγανές γαρίδες με τα σπαράγγια, φυσικά και στέκονται και μόνες τους ή συνοδευτικό σε άλλα πιάτα. Το πάντρεμα που έχω κάνει με τις πένες, μας δίνει μία μακαρονάδα που δεν έχει τίποτα μα τίποτα να φοβηθεί απέναντι σε όμοιές τις, που τις τρώμε σε πολύ καλά εστιατόρια και τις ακριβοπληρώνουμε. 

Συστατικά

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας
  • 600 γραµ. μανιτάρια φρέσκα
  • 2 κ.σ ελαιόλαδο
  • 3 κρεμμύδια σε φέτες
  • 2 κ.σ. ζάχαρη
  • 1 ½ φλ. γάλα
  • 1 αυγό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 φλ. κεφαλογραβιέρα
  • 1 φλ. κασέρι ή γκούντα (κίτρινο τυρί)
  • λίγο μοσχοκάρυδο
  • λίγο άνηθο ψιλοκομμένο
  • 1 καρότο τριμμένο (προαιρετικά)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Σε ένα μεγάλο γουόκ ή τηγάνι κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες και με λίγο ελαιόλαδο ξεκινάμε το σοτάρισμα. Μόλις διαφανίσουν ρίχνουμε και τη ζάχαρη να καραμελώσουν σε μέτρια φωτιά.
  • Μόλις δούμε να πέφτει ο όγκος τους, καθαρίζουμε τα μανιτάρια, τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε και εκείνα μέσα στο γουόκ με τα κρεμμύδια. Συνεχίζουμε το σοτάρισμα σε μέτρια φωτιά. Αν χρειάζεται στάζουμε λίγο ελαιόλαδο
  • Προσθέτουμε το γάλα κι αφήνουμε να πή ξει η γέμιση για λίγα λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε.
  • Χαμηλώνουμε ή σβήνουμε τελείως την φωτιά, αφήνουμε λίγο τη γέμιση να κρυώσει και προσθέτουμε, το αυγό, τον άνηθο, το καρότο και τα τυριά μας ανακατεύοντας διαρκώς να μην ψηθεί το αυγό. Η γέμιση μας είναι έτοιμη
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις τους 180. Λαδώνουμε το ταψί μας και ξεκινάμε να στρώνουμε τα φύλλα κρούστας. Στρώνουμε 5 φύλλα κάτω και 5 ή 4 πάνω από την γέμιση. Σε κάθε φύλλο ραντίζουμε με ελαιόλαδο από ψηλά με το πινέλο χωρίς να ακουμπήσουμε τα φύλλα μας. Μόλις τοποθετήσουμε το ένα φύλλο πάνω στο άλλο θα το κάνουμε χωρίς να το “πατηκώσουμε” δημιουργώντας έτσι αέρα ανάμεσα στα φύλλα, όπως πέσει. Με αυτό τον τρόπο η πίτα μας θα γίνει πολύ τραγανή.
  • Αφού ολοκληρώσουμε την διαδικασία, κόβουμε την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε στον φούρνο μας για 40′ με 50′ ανάλογα με τον φούρνο μας, μέχρι να ροδίσει η κρούστα από πάνω.

Διαδικασία

  • Αρχικά κόβουμε και πετάμε 2 εκ. από τη βάση των σπαραγγιών. Στη συνέχεια, «ξεφλουδίζουμε» τα 4-5 εκ. της βάσης του στέλεχους που απομένει με το ειδικό εργαλείο (peeler) που χρησιμοποιούμε για το ξεφλούδισμα των καρότων ή των πατατών, για να απομακρύνουμε τις ενοχλητικές ίνες. Κατά το καθάρισμα, φροντίζουμε να αφήσουμε ανέπαφες τις ευαίσθητες κορυφές.
  • Κόβουμε τις κορυφές προσεχτικά τις αφήνουμε στην άκρη και με έναν μαγειρικό σπάγγο δένουμε τα κοτσάνια των σπαραγγιών και τα χρησιμοποιούμε για την βράση της πένας
  • Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό ρίχνουμε τις πένες και τα σπαράγγια που έχουμε δέσει με μαγειρικό σπάγγο. Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή και φροντίζουμε να αποσύρουμε από το νερό τις πένες 2 λεπτά νωρίτερα από την αναγραφόμενη.
  • Μέχρι να γίνουν τα μακαρόνια μας, σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ, κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες και τσιγαρίζουμε σε χαμηλή φωτιά έως ότου πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα. Βάζουμε και την σκελίδα σκόρδο για να μυρίσει το λάδι μας.
  • Έπειτα ρίχνουμε τα σπαράγγια, τις γαρίδες  και το φύλλο δάφνης και ανακατεύουμε το γοούκ διαρκώς. Θέλουμε απλά οι γαρίδες να πάρουν ωραίο ροδαλί χρώμα. Σχεδόν 7 λεπτά. Αλάτι και πιπέρι κατά προτίμηση
  • Λίγο πριν γίνουν οι γαρίδες μας, σβήνουμε με το χυμό από λάιμ (Προτιμήστε λάιμ αντί για λεμόνι γιατί αφήνει μια υπέροχη γλυκάδα)
  • Μέχρι να τελειώσει και αυτή η διαδικασία θα έχουν γίνει και τα μακαρόνια. Δεν σουρώνουμε αλλά απευθείας με μια τρυπητή κουτάλα βάζουμε τις πένες μας μέσα στο γοούκ με τις γαρίδες για να δέσει η σάλτσα. (Τα σπαράγγια στη κατσαρόλα δεν τα χρειαζόμαστε άλλο)
  • Τέλος ρίχνουμε και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε. Αν δούμε πως οι πένες μας στεγνώνουν ρίχνουμε λίγο ζωμό από τα μακαρόνια που βράσαμε
  • Μπόλικο φρεσκοτριμμένο πιπέρι για σερβίρισμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *