Μακαρόνια γιαχνί

Πατάτες «τηγανιτές» στον φούρνο
Ιούνιος 6, 2019
Κόκκορας λεμονάτος στο φούρνο με πιλάφι
Ιούνιος 21, 2019

Η ταπενή νοστιμιά! Μακαρόνια γιαχνί. Μια συνταγή που σίγουρα θα θυμόμαστε τη γιαγιά μας ή τη μανούλα μας να φτιάχνει. Το πιάτο θυμίζει τις ιταλικές μακαρονάδες του φτωχού ιταλικού νότου που αξιοποιούσε όλα τα καθημερινά, ταπεινά υλικά για να χορτάσει μια οικογένεια. Μόνο που εγώ θυμάμαι την βέρα αρβανίτισσα μαμά Ελένη να την φτιάχνει και να είναι τα μόνα μακαρόνια παραμαγειρεμένα που πέφταμε με τα μούτρα από πάνω από την κατσαρόλα για το ποιος θα φάει την τελευταία πιρουνιά με τα υπολείμματα ντοματούλας στον πάτο.

Συστατικά

Υλικά

  • 500 γρ. σπαγγέτι
  • 2 κ.σ. ξύδι βαλσάμικο
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι λεπτοκομμένο (ή δύο μικρά)
  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη
  • 2 μέτριες ώριμες ντομάτες τριμμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας πελτέ ή 1 ποτήρι του κρασιού ντοματοπολτό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • 1 ξύλο κανέλας + 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτάλι του γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Βάζουμε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό με αλάτι για να (προ)βράσουμε τα μακαρόνια.
  • Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι (φρέσκο και ξερό), το σκόρδο, τη δάφνη και την κανέλα (ξύλο και σκόνη). Τα σοτάρουμε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά. Στη συνέχεια ρίχνουμε την ντομάτα, τη φρέσκια και τον πελτέ, μαζί και τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε την ένταση της φωτιάς και αφήνουμε να βράσει η σάλτσα για 7-8 λεπτά. Στο τέλος σβήνουμε με το βαλσάμικο και αφήνουμε να εξατμιστεί.
  • Στο μεταξύ το νερό για τα μακαρόνια είναι έτοιμο. Τα βράζουμε σχεδόν στον μισό χρόνο  από ότι αναγράφετε στη συσκευασία, ίσα ίσα για να μαλακώσουν.
  • Φέρνουμε την κατσαρόλα με τα μακαρόνια κοντά σε αυτήν με τη σάλτσα. Με μια μεγάλη πιρούνα ή δαγκάνα μεταφέρουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα, φροντίζοντας να πάρουμε και λίγο από το νερό τους μαζί, το χρειάζονται για να βράσουν.
  • Βάζουμε όσο νεράκι από τα μακαρόνια χρειάζονται για να βράσουν σωστά χωρίς  να περισσεύει παραπάνω νερό. Θέλουμε να το πιουν σχεδόν όλο, να μείνει ίσα ισα για να είναι ζουμερά και υγρά.
  • Έτοιμοι! ρίχνουμε και λίγο τυράκι από πάνω ή μυζήθρα που το απογειώνει. Αν παραλείψουμε το τυρί έχουμε ένα πεντανόστιμο νηστίσιμο φαγητό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *