Λαχανοντολμάδες της μαμάς

Σοφρίτο
Φεβρουάριος 27, 2019
Πένες με πέστο παντζαριού & καρύδια
Μάρτιος 5, 2019

Χρόνος Εκτέλεσης

20′

Χρόνος Αναμονής

45′

Μερίδες

4-6

Βαθμός Δυσκολίας

1

Αυτοί είναι οι λαχαντολμάδες της μαμάς..με άλλα λόγια η αυθεντική συνταγή. Με το αυγολέμονο και τα υλικά εκείνα που αγαπήσαμε αυτό το φαγάκι. Να σας πω την αλήθεια εγώ πλέον τον λαχανοντολμά τον φτιάχνω με εντελώς διαφορετικό τρόπο πλέον και θα το δείξουμε σε μια επόμενη συνταγή, σήμερα όμως ήταν η σειρά της αυθεντικής συνταγής.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Καθαρίζουμε το λάχανο και αφαιρούμε με μαχαίρι το κοτσάνι.
    Βυθίζουμε το λάχανο, με την τρύπα που άφησε το κοτσάνι προς τα κάτω, σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει. Το βράζουμε για 7 λεπτά να μαλακώσει ελαφρά, και το αφήνουμε σε πιατέλα να κρυώσει.
  • Ανακατεύουμε καλά τα υλικά της γέμισης και ζυμώνουμε έως ότου ασπρίσει ο κιμάς. Βγάζουμε ένα ένα λαχανόφυλλο και αφαιρούμε τα χοντρά νεύρα. Βάζουμε μέσα μια κουταλιά της σούπας γέμιση και τυλίγουμε τον ντολμά.
  • Στρώνουμε στη βάση μιας πλασοτέ κατσαρόλας λαχανόφυλλα και φέτες κρεμμυδιού. Τοποθετούμε επάνω τους λαχανοντολμάδες στη σειρά, τον έναν κοντά στον άλλον και τους σκεπάζουμε με πιάτο για να μην ξετυλιχτούν.
  • Περιχύνουμε τους λαχανοντολμάδες με ζωμό ή με νερό, ίσα που να τους σκεπάζει και προσθέτουμε το 1/3 φλιτζάνι ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε.
  • Αν έχουμε κοτσάνια άνηθου και μαϊντανού, τα δένουμε με σπάγκο και τα ρίχνουμε και αυτά στην κατσαρόλα για να αρωματίσουμε τους λαχανοντολμαδες με αυγολέμονο.
  • Βάζουμε το καπάκι και σιγοβράζουμε για 40-45 λεπτά.

Για τη σάλτσα αυγολέμονο

  • Χτυπάμε 2 κρόκους αυγών με το χυμό 2 λεμονιών και ρίχνοντας λίγο λίγο ζεστό ζωμό από την κατσαρόλα, αραιώνουμε το αυγολέμονο. Περιχύνουμε το φαγητό και ανακινούμε από τα χερούλια να πάει παντού. Για πιο παχύρρευστη σάλτσα στους λαχανοντολμάδες μας, προσθέτουμε στο αυγολέμονο μία κουταλιά σούπας κορν φλάουρ.

Συστατικά

Υλικά

  • 1 λάχανο αφράτο και ελαφρύ
  • 500 γραμ. κιμά ανάμικτο (μοσχάρι-χοιρινό)
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
  • 2 καρότα τριμμένα
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1 φλ. ρύζι για γεμιστά
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • 1/2 φλ. νερό
  • αλάτι
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Για το αυγολέμονο
  • 2 κρόκους αβγών
  • 2 λεμόνια
  • 1 κ.σ. κορν φλάουρ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *