Κριθαρότο με κρόκο Κοζάνης και λαχανικά

Ιούνιος 16, 2018
Smoothie με βατόμουρο & βανίλια soya γάλα
Ιούνιος 22, 2018

Χρόνος Εκτέλεσης

10′

Χρόνος Αναμονής

15′

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

1

Δεν χρειάζεται φαντάζομαι να πούμε πολλά πράγματα για τον κρόκο Κοζάνης. Ένα μοναδικό μπαχαρικό που εκτός από υπέροχη γεύση, δίνει στον οργανισμό μας πολλά θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνη C, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, κάλιο. Βοηθάει στη μείωση της χοληστερόλης, διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει τη πέψη, ενισχύει τη μνήμη ενώ έχει αντικαταθλιπτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Σε ένα ποτήρι με ζεστό νερό βάζουμε τα νηματίδια από τον κρόκο Κοζάνης να μουλιάσουν και να βγάλουν όλο το άρωμα και τη γεύση τους
  • Σε ένα βαθύ τηγάνι ή γουόκ ρίχνουμε 3κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε το σκόρδο, το κρεμμύδι ψιλοκομμένο να μαλακώσει και τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά
  • Ρίχνουμε τα κολοκυθάκια σε κομμένα σε κύβους για να σοταριστούν.
  • Ρίχνουμε το κρασί και ανακατεύουμε καλά ξύνοντας τον πάτο του τηγανιού μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε το κριθαράκι, τα ντοματίνια κομμένα στη μέση, τον ζωμό από τον κρόκο Κοζάνης (αν έχουν μείνει νηματίδια βάζουμε και αυτά στο φαγητό μας) το λάδι τρούφας, ρίγανη και αλατοπιπερώνουμε καλά.
  • Αφήνουμε το κριθαράκι σε χαμηλή φωτιά να ψήνεται και ανακατεύουμε συχνά. Μόλις «σωθεί» το ζουμί του, ρίχνουμε λίγο ζεστό νερό  και ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε αυτή τη διαδικασία έως ότου μαγειρευτεί το κριαθαράκι μας. Το θέλουμε al dente, οπότε υπολογίζουμε γύρω στα 15 λεπτά συνολικά μαγείρεμα
  • Μόλις ετοιμαστεί ρίχνουμε και τη φέτα θρυμματισμένη και σερβίρουμε

Συστατικά

Υλικά

  • 300γρ. κριθαράκι χοντρό
  • 2 κολοκυθάκια  (μέτρια)
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 1 σκ.σκόρδο
  • 6-8 ντοματίνια
  • 3-4 νηματίδια κρόκο Κοζάνης
  • λάδι τρούφας στη μύτη του κουταλιού
  • 1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
  • αλάτι-πιπέρι
  • ρίγανη
  • 1κ.γ. ζάχαρη
  • λίγη φέτα θρυμματισμένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *