Καλαμαράκι κοκκινιστό με ρύζι

Super bowl με γιαούρτι, raspberries & σπιτική γκρανόλα
Φεβρουάριος 19, 2019
Μαρινάδα για χοιρινό στα κάρβουνα
Φεβρουάριος 24, 2019

Χρόνος Εκτέλεσης

10′

Χρόνος Αναμονής

30′

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

1

Ένα θαυμάσιο, πεντανόστιμο και θρεπτικό φαγάκι. Είναι από εκείνα τα φαγητά που ενώνει τις οικογένειες και από κρδιάς λες «Γειά στα χέρια σου» στη μαγείρισσα! Φρέσκα προϊόντα από τη μάνα γη κάνουν το καλαμαράκι μας πεντανόστιμο!

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Σε ένα σουρωτήρι κάτω από τρεχούμενο νερό βάζουμε τα καλαμαράκια για 5 λεπτά σχεδόν να ξεπαγώσουν. Πλένουμε και αφαιρούμε το κόκκαλο που έχουν στην μέση και σουρώνουμε να φύγουν τα υγρά. Σε περίπτωση που πάρετε φρέσκα καλαμαράκια, πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τον τρόπο που τα καθαρίζουμε.
  • Σε μια βαθειά κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε σε ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο μας κρεμμύδι. Μόλις ξανθίσει ρίχνουμε μέσα τα καλαμαράκια μας και σοτάρουμε για 1′ να πάρουν λίγο χρώμα. Κόβουμε την φρέσκια ντομάτα σε μεσαία κομμάτια την βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα και ανακατέυουμε για ακόμα 1′. Στη συνέχεια βάζουμε τον χυμό ντομάτα, τη ζάχαρη, το ξύδι, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, αφήνουμε να πάρει μία βράση και σβήνουμε με το κρασί
  • Μόλις το κρασί εξατμιστεί σιγά σιγά απογεμίζουμε την κατσαρόλα με ζεστό νερό ίσα να καλυφθούν τα καλαμαράκια μας και μαγειρέυουμε για 15′ με το ρολόι. όλη η προηγούμενη διαδικασία πρέπει να γίνει αρκετά γρήγορα ώστε το καλαμάρι μας να μαγειρευτεί με το σωστό τρόπο και να μην γίνει λάστιχο
  • Μόλις περάσουν τα 15′ με την βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας βγάζουμε τα καλαμάρια μας και τα αφήνουμε σε μια πιατέλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε στο ζωμό το ρύζι, το ανακατεύουμε να σοταριστεί και προσθέτουμε επιπλεόν νερό (2 ποτήρια σίγουρα) για να μαγειρευτεί άλλα 10′ με 15′. Θα χρειαστεί σίγουρα αλάτι-πιπέρι οπότε το δοκιμάζουμε. Θέλουμε να μαγειρευτεί καλά και να έχει λίγο ζουμάκι παραπάνω.
  • Μόλις το ρύζι μας είναι έτοιμο ξαναβάζουμε το καλαμάρι μας μέσα στη κατσαρόλα, προσθέτουμε τον μαϊντανό και το σχοινόπρασο και ανακατεύουμε απαλά.
  • Το φαγάκι μας είναι έτοιμο

TIPS

  • To καλαμάρι όπως σχεδόν και όλα τα μαλάκια πρέπει να μαγειρέυονται γρήγορα και σωστά για αυτό και ο χρόνος είναι πολύ σημαντικός
  • Εγώ γευστικά το φαγάκι αυτό το βοήθησα και με το mix μπαχαρικών που έχω πάντα για ψάρια στο σπίτι και μπορείτε να το βρείτε σε όλα τα σούπερ μάρκετ. Εαν δεν έχετε βάλτε λίγο από βότανα που έχετε στο σπίτι, όπως χαμομήλι και ματζουράνα

Συστατικά

Υλικά

  • 8 μεσαία καλαμαράκια καταψυγμένα (φυσικά μπορείτε και φρέσκα)
  • 1 φλ. ρύζι γλασέ (για γεμιστά)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 2 κρεμμύδια χλωρά
  • 1 φρέσκια ντομάτα
  • 1/2 φλ. χυμό ντομάτα
  • 1/2 ματσάκι άνηθος
  • 1 ποτήρι του νερού κρασί (κόκκινο κατά προτίμηση)
  • λίγο σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
  • αλάτι-πιπέρι
  • 1 κ.σ ζάχαρη
  • 1 κ.γ. ξύδι λευκό

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *