Γκόγκλιες (αρβανίτικο μακαρόνι)

Κόκκορας λεμονάτος στο φούρνο με πιλάφι
Ιούνιος 21, 2019
Ραγού μοσχάρι με γκόγκλιες
Ιούνιος 28, 2019

Γκόγκλιες ή τζόλια. Κάπου θα έχει πάρει το αυτί σου για αυτή την πανάρχαια συνταγή των Αρβανιτών. Και αφού μεγάλωσα με μια τέτοια μάνα, πως θα ήταν δυνατόν να μην μάθω και εγώ για αυτό το χειροποίητο μακαρόνι που έχει περάσει από γενιές σε γενιές και ελπίζω να την μάθω και εγώ στα δικά μου παιδιά. Με καμμένο βούτυρο και μπόλικη μυζήθρα είναι η κλασσική συνταγή που εμείς οι Αρβανίτες μάθαμε να τρώμε. Σήμερα σου δείχνω την αυθεντική συνταγή που θα χρειαστείς μόνο 3 υλικά και μισή ώρα από τον χρόνο σου

Συστατικά

Υλικά

  • 3 1/2 φλιτζάνια αλέυρι χωριάτικο ή γοχ
  • 1/2 κ.σ. ξύδι
  • 2 κ.σ. λάδι
  • λίγο αλάτι
  • χλιαρό νερό (όσο πάρει-σχεδόν 2 ποτήρια τπυ νερού για να γίνει μια σφιχτή ζύμη)

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Βάζουμε το αλεύρι μας σε ένα μεγάλο μπολ και κάνουμε μια γούβα στη μέση. Ρίχνουμε το ξύδι, το λάδι, το αλάτι και ανακατεύουμε την ζύμη να πάει παντού και να νοτιστεί.
  • Ξεκινάμε ρίχνοντας σιγά σιγά το νερό όσο πάρει και ζυμώνουμε. Θέλουμε μία ζύμη που να ξεκολλάει από τα πλαϊνά και να είναι αρκετά σφιχτή. Εάν μας βγει αραιή ελαφρώς, ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο τραπέζι, και συνεχίζουμε δυνατό  ζύμωμα ώστα να πα΄ρουμε μια ζύμη σφιχτή και ελαστική
  • Κάνουμε μπάλα το ζυμάρι. Βάζουμε στο τραπέζι λίγο αλέυρι, το ζυμάρι από πάνω, ξανά αλεύρι και αφήνουμε για 15 λεπτά να ξεκουραστεί
  • Κόβουμε το ζυμάρι μας σε 5 ίσα τμήματα και τα κάνουμε μικρότερα μπαλάκια
  • Λίγο αλεύρι στο πάγκο και με τα χέρια μας ξεκινάμε να ανοίγουμε μακριά μπαστούνια  (ράβδους) πάχος περίπου 4 εκ. (το θέλουμε λίγο χοντρούλη, όχι πολύ λεπτό)
  • Με μαχαίρι κόβουμε σε μικρά ΙΣΑ ορθογώνια κομματάκια. Βάζουμε τα δάχτυλά μας κάθε φορά ως μέτρημα για να μας μας βγουν όλα ίδια
  • Παίρνουμε τον τρίφτη και από κάτω προς τα πάνω με τα δυο μας δάχτυλα, γυρνάμε το μακαρόνι σαν σαλιγκαράκι. Αυτό θέλει λίγη εξάσκηση αλλά είναι πολύ εύκολο. Μπορείτε αντι για τον τρίφτη να το κάνετε απλά στο τραπέζι, δημιουργώντας μια γουβίτσα στη μέση και γυρνώντας το μακαρόνι πάλι σε σαλιγκάρι
  • Τινάζουμε τις γκόγκλιες από τα πολλά αλεύρια.
  • Σε μια βαθειά κατσαρόλα βράζουμε νερό και μπόλικο αλάτι ή κύβους λαχανικών (να κοχλάζει) και ρίχνουμε σε δόσεις τις γκόγκλιες. Εκείνες θα βυθιστούν. Σχεδόν σε 5 λεπτά θα αρχίσουν να φαίνονται στην επιφάνεια. Σημαίνει πως είναι έτοιμες
  • Με μία τρυπητή κουτάλα, βγάζουμε τις γκόγκλιες και τις τοποθετούμε σε μια πιατέλα. Ρίχνουμε μπόλικη μυζήθρα και πάνω και κάτω από τις γκόγκλιες. Καίμε 2κ.σ. βούτυρο και περιχύνουμε πάνω από τις γκόγκλιες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *