Γεμιστά

Ριζότο με μαύρη τρομπέτα
Μάιος 8, 2018
Μπιφτέκια Κοτόπουλου με σως γιαουρτιού
Μάιος 9, 2018

Χρόνος Εκτέλεσης

30′

Χρόνος Αναμονής

100′

Μερίδες

4-6

Βαθμός Δυσκολίας

2

Υπάρχουν συνταγές που δεν πρέπει να τις «πειράζουμε». Να τις αλλάζουμε. Υπάρχουν συνταγές όπως αυτή, που είναι καθήκον μας να μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο. Θα σας δώσω την αυθεντική συνταγή, χωρίς καμία παρεμβολή από εμένα. Θα σας δώσω τη συνταγή που έτσι όπως την έμαθα από τη μαμά μου, εκείνη από τη δική της μαμά…και πάει λέγοντας. Οι συνταγές είναι αναμνήσεις και για μένα αυτή θα μου μυρίζει πάντα μανούλα!

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Ξεφλουδίζουμε και κόβουμε τις πατάτες κυδωνάτες και σε ένα τηγάνι τις σωτάρουμε ελαφρώς με μπόλικο πιπέρι και αλάτι ίσα για να πάρουν χρώμα. Αφού γίνει αυτό τις βάζουμε μέσα στο ταψί
  • Παίρνουμε τις ντομάτες, τις πλένουμε κάλα, τις γυρνάμε από την κάτω μεριά και κόβουμε ένα καπάκι μισό με ένα εκατοστό. Ανοίγουμε την ντομάτα από την κάτω μεριά και όχι από το κοτσάνι γιατί έτσι γεμίζει περισσότερη γέμιση. Τοποθετούμε στο ταψί.
  • Προσεχτικά με ένα μικρό κουταλάκι αδειάζουμε τη σάρκα από τις ντομάτες και  τη βάζουμε σε ένα μπολ. Πιέζουμε με τα χέρια μας τη σάρκα να βγουν τα υγρά και να πολτοποιηθεί.
  • Κόβουμε λίγο τη βάση από τις πιπεριές για να μπορούν να κάτσουν στο ταψί.
  • Κόβουμε το καπάκι περίπου μισό με ένα εκατοστό κάτω από το κοτσάνι. Αφαιρούμε τα σπόρια και τοποθετούμε στο ταψί.

Για τη γέμιση

  • Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά, ρίχνουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τσιγαρίζουμε έλαφρώς μέχρι να χρυσαφίσει
  • Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε και αυτό στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε 1 κ.σ. ζάχαρη.
  • Βάζουμε αλάτι και πιπέρι αρκετό λίγο πριν ρίξουμε και το ρύζι.
  • Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να χάσει τα υγρά του και να το θωρακίσουμε.
  • Προσθέτουμε τη σάρκα από τις ντομάτες,  1 κ.σ. πελτέ τομάτας και σοτάρουμε.
  • Μόλις πιει τα πρώτα υγρά, βάζουμε 400 ml νερό και τον κύβο και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
  • Ανακατεύουμε και δε συνεχίζουμε να ψήνουμε γιατί θα ψηθεί στον φούρνο με τα λαχανικά.
  • Ψιλοκόβουμε τα αρωματικά μας.
  • Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και βάζουμε στο τηγάνι όλα τα μυρωδικά και ανακατεύουμε.
  • Πασπαλίζουμε με μπόλικο ελαιόλαδο τα λαχανικά μέσα κι έξω και τα αλατοπιπερώνουμε.

Για τη συναρμολόγηση.

  • Γεμίζουμε τα λαχανικά μας, με τη βοήθεια ενός κουταλιού με τη γέμιση. Δεν γεμίζουμε μέχρι πάνω γιατί θα φουσκώσει το ρύζι και δεν θέλουμε να ξεχειλίσει
  • Ό,τι γέμιση περισσέψει, τη βάζουμε μέσα στο ταψί για να γίνουν νόστιμες και οι πατάτες μας.
  • Προσθέτουμε 200 ml νερό στο ταψί.
  • Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο, σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 60 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 10-20 λεπτά μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά τους και να πάρουν όμορφο χρώμα τα γεμιστά μας.
  • Πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο και σερβίρουμε

*Απαραίτητα να υπάρχει στο τραπέζι ψωριάτικο ψωμί και τυρί φέτα.

Συστατικά

Υλικά

  • 4 πατάτες μεγάλες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 6 ντομάτες
  • 4 πιπεριές
  • 2 κρεμμύδια ψιλοκομμένα

Για τη γέμιση

  • αρκετό ελαιόλαδο
  • 400 γρ. ρύζι γλασέ
  • 600 ml νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1κ.σ. πελτέ
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • αλάτι αρκετό
  • πιπέρι αρκετό
  • 1 ματσάκι μαϊντανό
  • 1 ματσάκι δυόσμο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *