Γεμιστά Παραδοσιακά

Λεμονάτος αρακάς
Μάρτιος 22, 2019
Λαδένια
Απρίλιος 1, 2019

Χρόνος Εκτέλεσης

20′

Χρόνος Μαγειρέματος

1 ώρα

Μερίδες

4

Βαθμός Δυσκολίας

1

Ίσως το αγαπημένο μου λαδερό ελληνικό φαγητό. Θα ακούσουμε πολλές παραλλαγές για το φαγητό αυτό και για την εκτέλεσή του. Θα βάλουμε και κιμμάδες, και σταφίδες, και κουκουνάρια και πολλά άλλα. Θα περάσουμε και τα υλικά μας από τηγάνι. Σήμερα δεν θα κάνουμε τίποτα από όλα αυτά όμως. Θα φτιάξουμε τα γεμιστά τίμια, απλά και παραδοσιακά που δεν χρειάζονται πολλά πολλά για να μας έρθουν μνήμες και γέυσει στο μυαλό από το παρελθόν…! Επίσης όπου και αν έχετε φάει γεμιστά, από όποιο υπέροχο εστιατόριο, σαν το σπιτικό δεν έχει!!!

Συστατικά

Υλικά

  • 6 ώριμες μεγλαες ντομάτες
  • 4 πιπεριές χρωματιστές
  • ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 2 μεγάλες πατάτες
  • 1 1/2 κούπα ρύζι γλασέ
  • 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
  • 2-3 σκ. σκόρδο
  • 2-3 κ.σ. ντοματοπελτέ (προαιρετικά)
  • αλάτι-πιπέρι
  • λίγο ζάχαρη

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180ºC στον αέρα
  • Πλένουμε καλά τα λαχανικά μας. Κόβουμε τις ντομάτες από τον πάτο τους (ανάποδα), ανοίγουμε ένα καπάκι και με την βοήθεια ενός κουταλιού προσεχτικά βγάζουμε όλη την ψύχα τους και βάζουμε σε ένα μπολ. (Κόβουμε τον πάτο και όχι από το κοτσάνι όπως έχουμε συνηθίσει γιατί πρώτον γεμίζει περισσότερη ποσότητα μέσα και δεύτερον στέκονται πιο καλά στο ταψί). Βάζουμε σε ένα απορροφητικό χαρτί ανάποδα να στραγγίξουν όλα τα ζουμιά
  • Κόβουμε και τις πιπεριές από τον πάτο τους δημιουργώντας ένα καπάκι. Καθαρίζουμε μέσα από τα σπόρια και κόβουμε το κοτσάνι από μπροστά και τις τοποθετούμε στο ταψί
  • Αφού έχουν στραγγίξει και οι ντοματες τις βάζουμε και εκείνες στο ταψί και πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη μέσα σε κάθε ντομάτα να πιει όλα τα υγρά και να την γλυκάνει ελαφρώς.
  • Περνάμε από το μπλέντερ την ψίχα της ντομάτας. Την βάζουμε πίσω στο μπολ και προσθέτουμε μέσα το ρύζι, τον άνηθο, τον μαϊντανό, το κρεμμύδι-το σκόρδο ψιλοκομμένα, αλάτι, πιπέρι και λάδι σχεδόν μισό φλυτζάνι ίσως και λίγο παραπάνω. Θέλει μπόλικο λαδάκι το φαγητό μας. Ανακατεύουμε καλά και ξεκινάμε το γέμισμα. Εάν δούμε πως δεν έχει αρκετό ζουμάκι η γέμιση βάζουμε λίγο νεράκι. Θέλει υγρά για να γίνει ωραίο το ρύζι μας μέσα.
  • Λογικά θα μας μείνει γέμιση να ρίξουμε και μέσα στο ταψί μαζί με τις πατάτες που θα κόψουμε κυδωνάτες.  Εάν δεν μας μείνει θα βάλουμε λίγο ντοματοπελτέ με νεράκι λίγο ρύζι, αλάτι πιπέρι και θα ξαναφτιάξουμε λίγη γέμιση ακόμα.
  • Πριν κλείσουμε τα γεμιστά μας  θα ρίξουμε πάλι μία σταγόνα λάδι σε κάθε λαχανικό. Θα κλείσουμε με το καπάκι
  • Βάζουμε και τις κυδωνάτες πατάτες μας διάσπαρτα στο ταψί με λίγο αλάτι πιπέρι και την υπόλοιπη γέμιση. Ραντίζουμε με λίγο λάδι από πάνω και καλύπτουμε το ταψί μας με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 30′ με σκεπασμένο το ταψί στους 180ºC στον αέρα και έπειτα άλλα 30′ χωρίς το αλουμινόχαρτο να πάρουν χρώμα. Ελέγχουμε και το νεράκι στο φαγητό μας το μισάωρο. Αν δείτε πως είναι αρκετά στεγνό (σπάνιο γιατί βγάζουν υγρά και τα λαχανικά μας) τότε ρίχτε λίγο νεράκι ακόμα
  • Σερβίρουμε με τυρί φέτα και καρβέλι ψωμί

TIPS

  • Πολλές νοικοκυρές σασπαλίχουν και με λίγη γαλέτα (τριμμένη φρυγανιά) από πάνω τα γεμιστά. Μπορείτε να το κάνετε στο δεύτερο μισάωρο που βγαίνει το αλουμινόχαρτο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *