Γαλλική Kρεμμυδόσουπα

6 Φεβρουαρίου, 2020
Αλμυρό κέικ με φέτα
16 Φεβρουαρίου, 2020

Υπάρχει μία διάσημη σούπα, που «εφευρέθηκε» κατά λάθος, όταν ο Λουδοβίκος ΙΕ΄ γυρίζοντας με την παρέα του από το κυνήγι στο κατάλυμμά του, βρήκε μόνο βούτυρο, κρεμμύδια και σαμπάνια. Τα έριξαν όλα στην κατσαρόλα και το αποτέλεσμα ήταν μια υπέροχη κρεμμυδόσουπα.

Οι Βερσαλίες λάτρεψαν τη νέα σούπα και σύντομα ανακάλυψαν ότι εκτός από νόστιμη, είχε και την ιδιότητα να καλύπτει την έντονη μυρωδιά της βαριάς οινοποσίας. Έτσι πήρε το παρατσούκλι «σούπα των μπεκρήδων» και μέχρι σήμερα σε πολλά σπίτια στη Γαλλία θεωρείται η ιδανική τροφή για μετά από μεθύσι.

Σήμερα εγώ σου φτιάχνω την δική μου εκδοχή χρησιμοποιώντας ένα εξαιρετικό λευκό κρασί από τα μέρη μου, την “ΤΑΝΑΓΡΕΑ”που δίνει ακριβώς την ένταση και τα αρώματα που χρειάζεται η σούπα μου για να μαγειρευτεί και να μοσχομυρίσει το σπιτικό μου.

Συστατικά

Υλικά

  • 10 κρεμμύδια λευκά μεσαία
  • 2 κ.σ. ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.σ ελαιόλαδο
  • 1 ποτήρι του νερού κρασί λευκό ΤΑΝΑΓΡΕΑ
  • 1 καπάκι μπράντι ή ουίσκι
  • 1 λίτρο ζωμό βοδινού
  • 2 κ.σ. αλεύρι γοχ
  • 3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
  • 1 μπαγκέτα ψωμί κομμένο σε φέτες
  • παρμεζάνα
  • σκόρδο σε σκόνη
  • πιπέρι-αλάτι

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Κόβουμε τα κρεμμύδια μας σε πολύ λεπτές φετούλες είτε με το μαχαίρι μας είτε με το μαντολίνο.
  • Σε μια φαρδιά κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο να κάψουν. Ρίχνουμε τα κρεμμύδια μας και την ζάχαρη καστανή και ανακατεύουμε καλά. Τώρα πρέπει να έχουμε λίγη υπομονή μέχρι να καραμελώσουν καλά τα κρεμμύδια μας. Χαμηλώνουμε σε μετρια φωτιά και ανακατεύουμε ανα διαστήματα. Θα χρειαστούμε γύρω στα 30 με 40 λεπτά να καραμελώσουν τα κρεμμύδια μας και να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα
  • Μόλις είναι έτοιμα, σβήνουμε με το κρασί και το μπράντι και αφήνουμε να εξατμιστεί καλά το αλκοόλ. Βάζουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε. Θ δημιουργηθεί ένας πηχτός χυλός. Ρίχνουμε σιγά σιγά τον ζωμό μας και ανακατεύουμε. Αν δούμε πως η σούπα μας είναι αρκετά πηχτή, προσθέτουμε λίγο νερό ακόμα (εξαρτάται από το γούστο μας). Προσθέτουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι, σκόρδο σε σκόνη, αλάτι αν χρειαστεί και τα κλωνάρια θυμαριού. Βράζουμε σε μέτρια προς σιγανή φωτιά για μισή ώρα
  • Μέχρι τότε, προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 180 στον αέρα. Κόβουμε την μπαγκέτα μας σε λεπτές φέτες, ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πιπέρι, σκόρδο σκόνη, λίγη ρίγανη (προαιρετικά) και πασπαλίζουμε μπόλικη παρμεζάνα από πάνω
  • Φουρνίζουμε μέχρι το ψωμί να γίνει πολύ τραγανό γιατί θέλουμε να στέκεται πάνω στην επιφάνεια της σούπας
  • Μόλις η σούπα μας είναι έτοιμη αφαιρούμε τα κλωνάρια θυμαριού
  • Σερβίρουμε σε μπολ ζεστή με ψωμί από πάνω και μπόλικη τριμμένη παρμεζάνα

tips

  • aν παραλείψουμε το βούτυρο και την παρμεζάνα και τα αντικαταστήσουμε με  βούτυρο καρύδας και κάποιο αγαπημένο μας vegan τυρί, και αντί για ζωμό βοδινού βάλουμε ζωμό μανιταριών, είναι ένα υπέροχο vegan πιάτο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *