Φωλίτσες γεμιστές

Τσουρέκι French Toast με ροδάκινα & βατόμουρα
Απρίλιος 21, 2019
Kao Phad: Το Ταϋλανδέζικο τηγανιτό ρύζι
Μάιος 3, 2019

Αυτές τις συγκεκριμένες φωλίτσες δεν τις έχω συναντήσει και πουθενά αλλού…εκτός από την κουζίνα της μαμάς μου! Δεν ξέρω αν την έχει σκαρφιστεί την συνταγή ή κάπου την έχει δει, πάντως θυμάμαι για χρόνια να μας φτιάχνει αυτές τις υπέροχες «ψωμένιες» φωλίτσες είτε για κολατσιό είτε γιατί είχε ξεχάσει να πάρει φρέσκο ψωμάκι από τον φούρνο και αυτή ήταν η πιο εύκολη και νόστιμη συνταγή που πλησίαζε όσο να πεις προς το ψωμάκι.

Τις έφτιαχνε θυμάμαι στο άψε-σβήσε. Όποτε Κυριακές πεινούσα από το πολύ παιχνίδι, της έλεγα…»μαμά πεινάω. Θα μου κάνεις φωλίτσες;». Μέχρι να μαζευτώ από το παιχνίδι οι φωλίτσες έτοιμες και ζεστές με περίμεναν στον μισοανοιχτό καυτό σβησμένο φούρνο

Συστατικά

Υλικά

Για τις φωλίτσες

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 1 ποτήρι χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι ξερή μαγιά
  • μπορεί να χρειαστεί λίγο νεράκι ακόμα για ζύμωμα

Για το γέμισμα

  • ντομάτα
  • τυρί
  • αυγό
  • αλλαντικά
  • και γενικά ό,τι τραβάει η όρεξή σας ή ότι έχει το ψυγείο σας

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Σε μια λεκανίτσα ή μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι.
  • Σε ένα ποτήρι του νερού με χλιαρό νερό ρίχνουμε μέσα την μαγιά μας ανακατεύουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για 5 λεπτά
  • Κάνουμε μια λακούβα στο αλεύρι στη μέση και σιγά σιγά ξεκινάμε να ρίχνουμε το νερό με τη μαγιά. Με το χέρι μας ξεκινώντας από έξω προς τα μέσα γυρίζουμε το αλεύρι και ξεκινάμε να πλάθουμε. Ενδεχομένως να θέλει και λίγη περισσότερη υγρασία το ζυμάρι μας για να κάνουμε μια ωραία ζύμη, γι αυτό έχουμε δίπλα μας λίγο νερό ακόμα. Πλάθουμε δυνατά και γρήγορα μέχρι να μην κολλάει στα χέρια μας και να φτιάξουμε μια ζύμη ελαστική
  • Δημιουργούμε μία μπαλίτσα και την βάζουμε μέσα σε ένα καθαρό μπολ με μία πετσέτα από πάνω σε ζεστό μέρος και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15′
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα
  • Μόλις η ζύμη μας είναι έτοιμη στρώνουμε στο ταψί μία λαδόκολλα. Κόβουμε την μπάλα μας σε 5 με 6 ίσα μέρη δημιουργώντας νέες μικρότερες μπαλίτσες
  • Με την βοήθεια λίγου λιωμένου βούτυρου ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε κυκλικό ζυμαράκι  (σχεδόν 2 με 3 εκ. πάχος) με τα χέρια μας. Στο κέντρο τοποθετούμε τα υλικά της αρεσκείας μας. Παίρνουμε τις άκρες από το ζυμαράκι μας και τις φέρνουμε προς το κέντρο σαν να θέλουμε να σκεπάσουμε τα υλικά μας. Αφήνουμε μια μικρή τρυπούλα στη μέση δεν κλείνουμε εντελώς
  • Αφού φτιάξουμε τις φωλίτσες μας, αλείφουμε λίγο με το πινέλο εξωτερικά με βούτυρο τις φωλίτσες. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το ταψί και ψήνουμε για 10 με 15 λεπτά, ανάλογα πόσο δυνατός είναι ο φούρνος.
  • Μόλις περάσει το πρώτο τέταρτο ξεσκεπάζουμε το ταψί μας και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά ή έως να πάρει το ζυμάρι μας χρυσαφί χρώμα

*Η αγαπημένη μου γέμιση πάντοτε στις φωλίτσες, είναι τυράκι φέτα, ντοματούλα, ελίτσες, ρίγανη και δυο σταγόνες λάδι

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *