Εύκολο μαστιχωτό τσουρέκι

Πασχαλινά κουλουράκια
14 Απριλίου, 2020
Λιγκουίνι ολικής με φρέσκια σάλτσα ντομάτας
3 Μαΐου, 2020

Κάθε χρόνο έφτιαχνα το Πάσχα μια συνταγή για τσουρέκια που την κάνω χρόνια με τη μαμά μου. Δεν την άλλαζα ποτέ. Είχα μάθει όλα τα μυστικά της και τα τσουρέκια μου έβγαιναν πάντα. Φέτος όμως, είδα στο YouTube έναν κύριο (Μαγειρικές Απολαύσεις το κανάλι του) να μας δείχνει βήμα βήμα ένα πολύ εύκολο τσουρέκι, πολύ διαφορετική η διαδικασία από όλα τα άλλα και το αποτέλεσμα απλά υπέροχο. Μας υπόσχεται πως και μετά από 10 μέρες το τσουρέκι θα παραμένει αφράτο και μαστιχωτό. Είχε δίκιο! Το καλύτερο τσουρέκι έβερ!!

Συστατικά

Υλικά

  • 1200γρ αλεύρι για τσουρέκι
  • 240γρ ζάχαρη
  • 100γρ νωπή μαγιά και ένα φακελάκι ξερή
  • 200γρ γάλα
  • 120γρ γιαούρτι
  • 85γρ μέλι
  • Ξύσμα πορτοκάλι
  • 4 αυγά και 3 κρόκοι ακόμα
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • 240γρ βούτυρο αγελάδας
  • 1 κ.σ κονιάκ
  • 20γρ μαχλεπι
  • 4γρ κακκουλε (κάρδαμο)
  • 2 βανίλιες
  • ½ κ.γ μαστίχα

Μέθοδος Εκτέλεσης

Διαδικασία

  • Βάζουμε το γάλα χλιαρό μέχρι 40 βαθμούς στον κάδο μαζί με μια κουταλιά ζάχαρη και τις μαγιές.
  • Ανακατεύουμε καλά και ρίχνουμε 100γρ από το αλεύρι μας. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί για δέκα λεπτά (1ο φούσκωμα). Μόλις διπλασιαστεί ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε πάλι για δέκα λεπτά (2ο φούσκωμα) και πάμε να  κάνουμε το τρίτο φούσκωμα.
  • Ζεσταίνουμε το βούτυρο το μαχλέπι και το κακουλέ και το αφήνουμε να κρυώσει.
  •  Στην διάρκεια που περιμένουμε το τρίτο φούσκωμα ετοιμάζουμε όλα τα υλικά που έχουμε (θερμοκρασία δωματίου ΟΛΑ) .
  • Μόλις διπλασιαστεί για τρίτη φορά ανακατεύουμε πάλι και ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί εκτός του βουτύρου.
  • Ζυμώνουμε για 10 λεπτά είτε με το χέρι είτε με το μίξερ.
  • Βάζουμε σε λεκάνη που έχουμε λαδώσει, βάζουμε την ζύμη και μετά  την λεκάνη σε σακούλα και αφήνουμε να διπλασιαστεί (περίπου 40 λεπτά).
  • Βγάζουμε και ξανά ζυμώνουμε βάζοντας το βούτυρο λίγο λίγο μέχρι να το πάρει όλο. Βάζουμε ξανά για φούσκωμα (περίπου 45 λεπτά) και έπειτα βγάζουμε και κάνουμε μπαστούνια που τα γεμίζουμε με ότι θέλουμε.
  • Αφήνουμε την ζύμη να ξεκουραστεί για 30 λεπτά αλείφουμε με το ασπράδι του αυγού που είχαμε βγάλει και πασπαλίζουμε με ζάχαρη.
  • Ψήνουμε για 30 με 35 λεπτά αντιστάσεις στους 150 σε προθερμασμένο φούρνο.

TIPS: Το μόνο που θα πείραζα λίγο στη συνταγή είναι τα γραμμάρια της ζάχαρης. Θα έβαζα 5ο γρ. ακόμα ή λίγο περισσότερο μέλι. 

Στο link που ακολουθεί μπορείτε να δείτε βήμα βήμα την συνταγή από το κανάλι του στο YouTube. Πατήστε ΕΔΩ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *